Kleinste land in de verkoop image
Simoneleenders

Kleinste land in de verkoop

Het is wat ongebruikelijk: een advertentie waarin een stuk land wordt aangeboden, inclusief uitzicht op zee! Voor slechts een miljard dollar (733 miljoen euro) kun je van het Spaanse bedrijf InmoNaranja agency het landje Sealand kopen, dat een oppervlakte heeft van 500 vierkante meter.

Als je besluit het te kopen, krijg je een platform op twee grote pilaren in de Noordzee, iets kleiner dan een voetbalveld. Het is gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog en diende als militaire basis voor de Engelse legertroepen. Na de oorlog werd het micro-eiland eigendom van de Engelsman Roy Bates, die het nu te koop heeft gezet. Het ‘eiland’ voor de oostkust van Engeland heeft zijn eigen bewoners, een eigen overheid, een volkslied, een munteenheid, postzegels en een vlag.


Er bestaat echter nog wat onduidelijkheid over de bestaansrecht van het gebied, want volgens David Miller - kaartenmaker bij National Geographic City - moet een staat aan drie eisen voldoen voordat het in de atlas komt te staan. Het moet land hebben, er moet een gebied zijn om over te regeren en het moet internationaal erkend zijn. Sealand voldoet hier niet aan, dus of we nu echt met een land te maken hebben?