Zeiler (16) de wereld rond image
PatrickF

Zeiler (16) de wereld rond

De 16-jarige Britse Michael Perham is begonnen met een grootse uitdaging. Hij wil als jongste persoon ooit solo de wereld rondzeilen.

Alleen op de wereld
Michael is zaterdag vertrokken met zijn jacht vanuit Portsmouth en blijft minstens vier maanden weg. Zijn plan is om eind december rond Zuid-Afrika te zeilen. Op 16 maart, wanneer hij 17 jaar wordt, wil hij terug zijn in Portsmouth na een tocht van ruim 40.000 kilometer.
Hij kan alleen slapen als hij op volle zee vaart en de boot bestuurd wordt door de automatische piloot. Zijn enige contact met de buitenwereld gaat door middel van een satelliet.

Grootste uitdaging
‘Ik heb jaren hierover gedroomd en nu wil ik die droom waarmaken’, aldus Michael. ‘Ik ben een beetje nerveus, maar aan de andere kant echt ontzettend opgewonden. Het gevoel om compleet de controle over het jacht te hebben, om één te zijn met de natuur, dat is fantastisch. Het enige waar ik me zorgen over maak is dat ik misschien best wel eens eenzaam zal zijn. Ik ben een gezelschapsmens, mensen zijn eigenlijk niet gemaakt om vier maanden alleen te zijn. Dat wordt mijn grootste uitdaging.’

Heftige pieken
Michael zeilt vanaf zijn zevende. Op zijn veertiende zeilde hij al solo over de Atlantische Oceaan. Zijn vader voer naast hem om waar nodig in te grijpen. Dit maal zal Michael echter zonder enige hulp varen. Michaels vader heeft het volste vertrouwen in zijn zoon. ‘Hij heeft alles in huis om deze tocht tot een succesvol einde te brengen. Hij wil dit zó graag doen. Hij is een voorbeeld voor iedereen. Als je ergens je zinnen op zet kun je het waarmaken.’
De tocht over het zuidelijk deel van de Antarctische Oceaan is bijzonder heftig. De wind is daar het hardst en het kan er -2 graden worden. Toch denkt Michael dat dat stuk het leukst wordt omdat hij dan zo hard kan.
Kerstmis wordt moeilijker. ‘Ik kan niet eens ergens stoppen om een boom te kopen.’

Inspiratiebronnen
Zijn inspiratie om deze unieke tocht te gaan maken kwam van de 15-jarige Sebastian Clover, die in 2003 solo van de Canarische eilanden naar Marokko zeilde.
De wereldrecordhouder is nu nog de 18-jarige Australiër Jesse Martin, die in 1999 alleen de wereld over zeilde.

Foto: zeilboot door hvschaik.reisreporter.nl