Zeearend verslindt lammetjes image
PatrickF

Zeearend verslindt lammetjes

Volgens Schotse boeren zijn in het noorden van Schotland zijn afgelopen jaar 200 lammetjes opgegeten door zeearenden. Het aantal lammetjes zou daardoor drastisch afnemen.

De zeearend
Zeearenden kunnen 7,5 kilo zwaar en 20 jaar oud worden en hebben een spanwijdte van soms wel 2,5 meter! Vanwege hun ontzettend grote vleugels, de grote gele snavel en zijn grote klauwen hebben ze een indrukwekkend uiterlijk en zijn ze erg geliefd bij wildlifespotters, en dus goed voor het toerisme. In het begin van de 20e eeuw waren de zeearenden uitgestorven in Schotland. Daarom is er een programma opgezet door de Vereniging van Vogelbescherming om de zeearenden weer terug in Schotland te krijgen. En met succes, er zijn weer meerdere zeearenden in Schotland en er zijn meerdere broedparen in Mull, het gebied waar de lammetjes zouden zijn opgegeten.

200 opgegeten lammetjes
Boeren met een bedrijf die lams- en rundvlees produceren hebben geklaagd bij de Schotse Boerenvereniging. William Fraser, voorzitter van deze vereniging, heeft gezegd dat het een dramatisch stadium heeft aangenomen. “We hebben al ruim 200 lammetjes verloren. De arenden grijpen zelf één jaar oude lammetjes als voedsel voor hun jongen. In een paar jaar zijn er geen schapen op de bergen meer over!??
De bond komt deze week samen maar Fraser heeft zelf al een oplossing bedacht; de jonge zeearenden moeten maar ergens anders opgroeien. “Het is niet onze schuld, laat de Vogelbescherming het maar oplossen.??

Oplossing gezocht
De Vogelbescherming zelf zegt erg verrast te zijn met het feit dat er 200 lammetjes zouden zijn opgegeten, maar zeggen nauw met de Schotse Boerenvereniging te zullen gaan samenwerken om het probleem op te lossen. Toch zullen de zeearenden niet snel verdwijnen, ze zorgen namelijk jaarlijks voor 1,8 miljoen euro aan wildlifetoerisme op het eiland Mull.

Foto: Arend, door ebonsky.reisreporter.nl