Vasteland

Griekse eerlijkheid.

EllenvanderMark was hier op 2010-07-22 Gepost op: 2010-12-23 6 reacties.
We zitten vijf minuten in de hotelkamer in Delphi, na een drie uur durende busrit vanuit Athene, als mijn jongste zoon schuchter zegt: "Ik denk dat mijn Ipod nog in de bus ligt". Nu is hij thuis ook van alles kwijt of verloren, dus enigszins geïrriteerd zeg ik: "Nou, die ben je kwijt dan." Na drie minuten staat hij weer voor me: "Je bent toch verzekerd?" en na weer drie minuten: "Kunnen we niet even naar het busstation lopen om te kijken of hij gevonden is." Ik denk op zijn Nederlands: "Ja, ja, die is gewoon kwijt", maar ik zeg: "Dat is goed, dat kunnen we wel even doen." Het "busstation" annex pizzeria is gesloten. De local die vast eenmaal daags bij de halte staat als de bus van die dag aankomt, en mensen de weg naar hun hotel wijst, zit vast ook al thuis. We noteren het telefoonnummer van de busmaatschappij, dat op een papier op het raam van de pizzeria is geplakt en bellen het nummer. Een Grieks keuze-menu volgt. De hoteleigenaar die we de situatie voorleggen, zegt vol vertrouwen: "Ik bel met de busmaatschappij en zorg dat de bus op de terugweg de Ipod hier aflevert!". Hij belt met de maatschappij en het woord Ipod valt en de kleur van het tasje waar hij in zit! Er volgt dan in onze oren een woordenwisseling, maar dat blijkt te gaan om het feit dat de bus vandaag niet meer terug rijdt en de Ipod dus niet "terug kan brengen", wat de hoteleigenaar irriteert. Vervolgens belt hij zijn zoon, die kilometers verder op aan het strand ligt, precies bij het eindpunt van de buslijn. Nog geen anderhalf uur later heeft mijn zoon zijn Ipod terug! Duizendmaal dank natuurlijk en we lopen naar de plaatselijke supermarkt om een fles wijn voor de zoon van de hoteleigenaar te kopen. Urenlang waren we verrast (en ik stiekem een beetje ontroerd) door de eerlijkheid en hulpvaardigheid van deze mensen.
0
6

Foto's bij dit blog

De tempel van Athene in Delphi.
Alle blogs van EllenvanderMark
 

6 reactie(s) bij "Griekse eerlijkheid."

 • profile image comment

  Heerlijk als je dit mag meemaken. Ik heb het zelf ook meegemaakt in Iran en China, waar reisgenoten dingen in respectievelijk de bus en de trein lieten liggen en die ofwel dezelfde dag, ofwel de volgende dag terugkregen. In het Chinese geval ging het om tamelijk waardevolle zaken, namelijk een heuptasje met paspoort, creditcard en veel cash. In Nederland zou de cash er waarschijnlijk uit gehaald zijn...

  Door MJ1972 • geplaatst op 2010-12-24 01:17:24
 • profile image comment

  Eerlijkheid en service ten top. Mooi beschreven, Ellen.

  Door herman m • geplaatst op 2010-12-23 21:36:00
 • profile image comment

  Heerlijk om zoiets mee te maken, geeft vertrouwen in de mensheid

  Door jeannette • geplaatst op 2010-12-23 20:50:53
 • profile image comment

  Er zijn overal genoeg eerlijke mensen; wij hadden onze filmcamera op een muurtje laten liggen (ja heel stom) in Turkije en waren inmiddels al weer met de bus onderweg. En ook hier was de camera gevonden afgegeven in het restaurant en is de camera met de eerstvolgende bus ons achterna gebracht. Wij heeeeel blij natuurlijk. Het bestaat echt: eerlijkheid overal!

  Door Willemien • geplaatst op 2010-12-23 20:16:46
 • profile image comment

  Wat verrassend. Goed beschreven!

  Door corriedewinter • geplaatst op 2010-12-23 16:09:53
 • profile image comment

  Onvoorstelbaar. Gelukkig zijn er nog genoeg eerlijke mensen op de aardbol!!!!!!!!!!!!!!!

  Door albertensandra • geplaatst op 2010-12-23 16:02:56

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.