Vasteland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een Grieks geheim

Vasteland,
Griekenland


Het delen van een geheim, dat is nog niet zo makkelijk als het klinkt. Wil ik wel delen wat ik zelf per ongeluk ontdekt heb. Wil ik wel dat fotografen afreizen naar deze parel in Griekenland. Ach, op deze site wil ik dit geheim wel delen, maar vertel het niet door aan de massa.

Op onze reis door Europa wil ik perse pelikanen zien, deze wat onhandige gigantische vogels fascineren me enorm. Dus op naar de Donau Delta en met een bootje op excursie. Prachtige pelikanen gezien, maar natuurlijk te kort. Het bootje wiebelde en de pelikanen waren best schuw.

Daarom rijden we door naar Griekenland, daar zijn pelikanen op het Prespameer. En ja hoor, hier zie ik pelikanen overvliegen en met wat geluk zie ik ze ook dichterbij maar nog altijd zo'n 200 meter of meer bij mij vandaan.

De camper geeft aan dat de remschoenen versleten zijn en de dichtstbijzijnde grote stad is Kastoria. We vinden na veel zoeken een garage die de klus kan klaren, maar de onderdelen moeten opgehaald worden. We moeten zeker 7 uur wachten. Ik ga een rondje lopen om het meer, richting centrum. Tuurlijk met een camera. Nog nooit ben ik zo snel terug geweest voor een telelens en een statief. Op het meer voor de stad zijn pelikanen. Niet één of twee, maar een heel stel. En terwijl ik daar een tijd foto's sta te maken, vliegen er pelikanen over, landen vlak voor me of stijgen op om een betere stek te vinden. Mijn geheim is dus voor de vogelaar die houdt van een levendige stad en pelikanen, ga naar Kastoria. Maar vertel het niet verder, zodat het net zo rustig blijft als voorheen. Tuurlijk heb ik nog veel mooiere of leukere foto's van de pelikanen, maar dan is de stad niet zo goed te zien.

Kastoria ligt aan een meer waar onder andere pelikanen leven. De stad bestaat uit een oud (Byzantijns) deel dat op een landtong aan het meer ligt en een modern deel. De oude stad kent een groot aantal Byzantijnse kerkjes met vaak goed bewaarde en kwalitatief hoogwaardige fresco's. In de oude stad bevinden zich enkele musea, waaronder het Byzantijns museum, waar iconen uit de diverse kerken getoond worden en een volkenkundig museum. Net buiten Kastoria ligt een gereconstrueerde prehistorische nederzetting met paalwoningen, pal naast de locatie waar bij archeologisch onderzoek resten van dergelijke paalwoningen, daterend uit het Neolithicum, zijn aangetroffen.
Kastoria is bekend om zijn handel in huiden en pelzen en de bewerking hiervan. In en om de stad zijn thans nog slechts enkele bedrijven te vinden die zich hiermee bezighouden. (met dank aan Wikipedia)