Vasteland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bewolking bij het prespameer.

Vasteland,
Griekenland


Het Prespameer stond hoog op mijn verlanglijstje en dan voornamelijk omdat er ook in de zomer pelikanen te zien zouden zijn . En dat is helemaal waar, maar wat me vooral trof bij dit meer was de grootsheid en het ontbreken van toeristen. De natuur van deze omgeving is schitterend, de dorpen authentiek en de rust onvoorstelbaar. Na een paar heerlijke dagen rijden we weer naar de bewoonde wereld. De bewolking voegt net dat beetje extra aan de foto toe.

Het Nationaal park Prespa is een nationaal park in het noordwesten van Griekenland. Het is een van de vier nationale parken rond het Prespameer en beslaat het gebied rond het zuidoostelijke, Griekse gedeelte van dit meer, inclusief het Kleine Prespameer. Het maakt sinds 2000 samen met de drie parken in de buurlanden (Nationaal park Prespa in Albanië, Nationaal park Pelister en Nationaal park Galičica in Macedonië) deel uit van een trilateraal grensoverschrijdend Prespapark.

Het park heeft als wetland de status van Ramsargebied. Belangrijke vogelsoorten zijn hier de kroeskoppelikaan en de roze pelikaan, de grote zilverreiger, de dwergaalscholver en de steenarend.

De flora in het gebied omvat circa 1400 soorten, waaronder de endemische Centaurea prespana. ( met dank aan Wikipedia)