Vasteland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vasteland image

De Meteora kloosters (6)

Vasteland
Griekenland
Pdanielse

De Meteora kloosters (6)

De Meteora kloosters
Vandaag gaan de we de kloosters echt bekijken. Om half negen rijden we de berg op. Onderweg maak ik wat foto’s van de grillige rotsformaties en de diverse spleten en holen daarin. Hier hebben vroeger de eerste monniken gewoond. Boven op de berg zien we eerst de Agios Stefanou. Dit klooster kan je vanuit Kalambaka zien. Het is bovenop de rotsen gebouwd. Sinds de zestiger jaren heeft men een toegang naar de kloosters gemaakt, mede omdat deze verwaarloosd werden, omdat er weinig animo was voor dit kloosterleven. Nu rijden er al volop bussen de berg op. We zien even later ook het nabij gelegen Agiou Triades, de Heilige Drieëenheid. Ook deze is met witte gebouwen erg mooi gelegen. Dan rijden we naar het oudste en grootste klooster toe: Groot Meteoor. We parkeren dichtbij en moeten een trap af naar beneden, dan een bruggetje over en dan weer diverse trappen omhoog om in het klooster te komen. Hier is het inmiddels al erg druk. We zien 3 museums in het klooster. Folklore, met veel kostuums en dingen uit de 1e en 2e wereldoorlog. Dat verwacht je niet in een klooster! Eentje met allemaal Heilige boeken die door de monniken geschreven zijn. We zien een Heilig kruis met heel fijn houtsnijwerk, daar heeft men 10 jaar over gedaan, lees ik in de bijschriften. Over monnikenwerk gesproken! We mogen een kijkje nemen in de kelder, met grote wijnvaten, daar wisten ze hier blijkbaar wel raad mee. We zien een nis met daarin allemaal doodshoofden van overleden monniken. Het zijn er aardig wat! We kijken in de voormalige eetzaal, waar alles keurig is gedekt op houten tafels. Tussen de twee lange tafels is er een aparte tafel voor het hoofd. Verschil moet er wezen, ook in de kerk! We zien kamers van de monniken met heel kleine deuren. We verlaten het klooster en kijken naar de overkant waar het Klooster van Varlaam ligt. Ook dit is een groot klooster boven op de bergrotsen. Onvoorspelbaar dat men dat zo heeft kunnen bouwen. Een prachtig panorama biedt ons de plek waar we nu naar toe rijden. Het is een uitkijkpunt waar maar twee auto’s kunnen staan, maar je hebt wel de beste plek voor het bijzondere uitzicht. Er is helemaal geen bescherming, dus moeten we goed kijken waar we lopen. We gaan zitten op een heuveltje en kijken zo voor ons uit. We zien recht voor ons de twee grote kloosters waar we net geweest zijn en in de verte twee kloosters die boven op een rots liggen en die niet zo groot zijn. Achter ons zien we het klooster wat we als eerste zagen de Agiou Triades. Het uitzicht is ‘breathtaking’, we zijn er stil van. Na een half uurtje gaan we verder.

We rijden nu naar een nonnerie. De Agiou Rousanoa. Dit wordt bestiert door nonnen. We zijn benieuwd. We moeten een flink stuk klimmen en dan nog over twee bruggetjes heen. Dan staan we bij de ingang van het klooster. Het is een heel klein klooster en we betalen dezelfde entree als bij het Groot Meteoor. We gaan naar binnen en meer als een piepklein kerkje, met mooie beschilderingen aan de muur, krijgen we niet te zien. We zijn teleurgesteld over de weinige cultuur. Wellicht hadden we de volgorde andersom moeten doen voor de bezoeken. We lopen naar beneden en rijden dan nog langs een ander klein klooster de Agiou Nikolaas Arapaphas. Ook weer een plaatje. Zo kruipt de ochtend voorbij. Tussen de middag gaan we weer naar het dorp en eten daar wat. Dit is maar een kilometer of 5 bij de kloosters vandaan. Het dorpje ligt eigenlijk aan de voorkant van de rots bergen en de kloosters erachter. Je rijdt dus als het ware even achterom.
Na het eten rijden we even de vlakte van Thessalië op. Hier moet je prachtig kunnen wandelen, maar we vinden niet echt een geschikte plek. Wel komen we een herder tegen die zowel schapen als geiten hoed. Is het nou een geitenhouder of een schapenhoeder? We houden het op een herder. Hij heeft een stuk of 5 honden bij zich en die lijken trek te hebben in een hapje Peter-been, die daar filmend tussen door loopt. Maar blaffende honden bijten dit keer niet. Tegen de avond rijden we nogmaals langs de kloosters en zitten even te genieten van het uitzicht. We eten weer wat in het dorp.

Foto's

ff048.jpg
ff048.jpg
Pdanielse
9228e.jpg
9228e.jpg
Pdanielse
6b94d.jpg
6b94d.jpg
Pdanielse

Laat een reactie achter

1 reactie(s) bij "De Meteora kloosters (6)"

  • profile image comment
    Door Jeannette• geplaatst op 16 Apr 2010 | 17:58:46

    Wat zijn ze bijzonder en prachtig!

    Bericht aangepast op 08:13:19