Thessaloníki

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Thessaloníki image
Thessaloníki image Thessaloníki image

De Meteora kloosters in Greece (1)

Thessaloníki
Griekenland
Pdanielse

De Meteora kloosters in Greece (1)

2007
Na een paar jaar plannen ging eindelijk de trip naar Griekenland door. Jaren geleden waren we al eens naar Rhodos geweest, maar nu wilde we naar het vaste land van Griekenland. De Meteora kloosters waren het doel van deze trip. Deze liggen op grote rotspunten midden in de vlakte van Thessalië, in centraal Griekenland. We boekten via internet bij Tui Fly een Duits reisburo, een vlucht naar Thessaloniki in het noorden en een auto en hotels ook via internet. De route werd: landen in Thessaloniki plus 1 nacht, dan de volgende 2 dagen in Athene en dan nog 2 dagen in Kalambaka de plaats van de Meteora kloosters.
Aldus geschiedde!


Vertrek naar Thessaloniki
Een dag van te voren krijg ik een Mailberichtje van Tui Fly of ik via internet vast wil inchecken. Van die service hebben we graag gebruik gemaakt. Dat is makkelijk. Stoelnummers werden gelijk bekend gemaakt en je kan zelf het instapbewijs uitprinten. We gaan vroeg in de ochtend, of is het nog nacht, naar Dűsseldorf. We staan op om 4.30 uur en komen na 240 km. en drie uur later aan bij de luchthaven. Hier breng ik Helen naar de vertrekhal en rij even later zelf verder naar de Airport Bhanhof. Hier parkeer ik de auto en ga met de Fly monorail naar de luchthaven. We checken in om 9.00 uur in en komen uiteindelijk om 15.00 uur aan in Griekenland. Het is hier een uur later. De bagage houdt ons een kwartiertje op en als iedereen bijna weg is met z’n bagage, moet onze eerste koffer er nog aan komen. Gelukkig komen ze dan toch op het laatste moment. We lopen de aankomsthal uit, gaan zonder een douane te zien verder en zien daar een Griek staan met een bordje in zijn handen met onze naam erop. Dat was zo afgesproken met de autoverhuurder. Hij neemt ons mee een verdieping hoger, naar de vertrekhal . Hier staat voor de deur onze bolide op ons te wachten. We hebben een Fiat Seicento besteld. Een klein, maar handzaam autootje die ons op onze reis absoluut niet teleursteld. Airco erin, 2 koffers kunnen in de achterbak en de stoelen bieden genoeg ruimte. We rijden de stad Thessaloniki in op zoek naar ons hotel. Er is een flinke opstopping, daar had men al voor gewaarschuwd. Het is in onze ogen een puinhoop. Overal staan auto’s geparkeerd, waarvoor je bij ons een boete krijgt. Hier kan je blijkbaar overal parkeren. Op de zebra’s, op de hoeken, bij verboden te stoppen borden etc. Daar pas ik me dan snel op aan. We rijden niets vermoedend 3 straten te ver door bij het hotel, dat aan de hoofdstraat zou moeten liggen. Echter na een kwartiertje zoeken komen we dan aan bij het Mandrino hotel. We checken in, het is nu 16.30 uur en we gaan gelijk de stad in. De auto konden we een straat verder kwijt en die laten we dan ook maar staan. We bekijken de winkels, die nu gesloten zijn. In Griekenland kent men twee winkel openingstijden van 8.00 uur tot 15.00 en dan op don- en vrijdag van 17.00 tot 20.00 uur open. Het is nu woensdag, dus de winkels zijn bijna allemaal dicht. We lopen naar de Agis Sophia een bijzondere, oude kerk in het centrum.
We lopen er eerst eens omheen en dan blijkt dat we de deur reeds voorbij gelopen zijn en hier naar binnen kunnen. We zien de wanden helemaal vol beschilderd met oude ikonen voorstellingen. Erg veel donkere kleuren. Alles wat met het Grieks Orthodoxe geloof te maken heeft, lijkt met donkere kleuren omgeven te zijn. Men draagt ook altijd zwarte kleding en een zwarte muts op het hoofd. Ook zie je dat vrouwen boven de vijftig bijna allemaal zwarte kleding dragen. Onderweg hebben we een waslijn vol met zwarte kleding zien hangen. Na deze inktzwarte les over de Grieks Orthdoxe levenstijl, dan nu verder met het verhaal. Van de kerk lopen we via de boulevard, want die hebben ze hier, naar de Witte Toren. Een overblijfsel van een grote ommuring van de stad naast het water. Het is een grote ronde toren, waar nu een museum in gevestigd is. Hij is nu echter gesloten. We gaan weer terug naar het centrum en zoeken de grote Romeinse boog, die er zou moeten staan. Het is makkelijk te vinden. Een grote boog die als laatste overblijfsel van een grotere Romeinse muur te zien is. Er zijn mooie reliëfs te zien aan de pijlers van de boog. Hele voorstellingen van Romeinen die strijd voerden. Vlak daarachter is de Rotonda, een groot rond oud gebouw wat ook uit de Romeinse tijd over is. De Romeinen hadden hier destijds flink wat veroverd en noemden de hele streek Makedonia. Daar is nu alleen nog een Griekse provincie Macedonië van over en het voormalig Joegoslavische land Macedonië. Na deze geschiedkunige lesssen gaan we wat eten in het centrum. We vinden een gezellig fast food restaurantje en nemen natuurlijk gyros. Dat doen ze hier op een dikke pannekoek en rollen deze dan op. Heel lekker trouwens. Hierna gaan we naar het hotel.

Foto's

Image Title Image Title
95336.jpg
Pdanielse
Image Title Image Title
1ed85.jpg
Pdanielse
Image Title Image Title
bf398.jpg
Pdanielse

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.