Pilion

Foto door Reisreporter lobkedelaruelle

Yukon, in het uiterste noordwesten van Canada, is belachelijk groot. Wij hebben in tien dagen ruim 5000 kilometer afgelegd om de mooiste plekken en routes te zien. Op die routes zijn, afgezien van oogstrelende natuur, geen voorzieningen. Er liggen een paar kleine dorpen op de kaart, met coole namen als Little Salmon, Destruction Bay en Beaver Creek. Stel je er niet te veel van voor - meer dan twee huizen of een loods is het vaak niet. In Yukon wonen zelfs zo weinig mensen dat het geen offi  ciële provincie is maar een territory, zonder eigen bestuursrecht. Was Yukon vroeger het terrein van goud- en zilverzoekers, tegenwoordig wordt er ?ink in het toerisme geïnvesteerd, met ‘Larger than life’ als slogan. Daar is niks van gelogen. Ga je hiken, dan ben je direct in ongerepte natuur, met elanden, wolven en beren. Raften, kajakken, bergbeklimmen en vissen behoren tot de andere activiteiten waarvoor je als outdoorfanaat het rijk alleen hebt, idealiter met een voorstelling van het noorderlicht als grote finale.

 

Informatie over Pilion

Beste foto's & tips van Pilion

'1064151' door SourOnTour '1064151' door SourOnTour

GriekenlandPilion

GriekenlandPilion

Spoorlopen in Pilion

SourOnTour

Wil je een bijzondere activiteit doen als je op het vaste land in Griekenland bent? Neem dan het oude stoomtreintje in de regio Pilion. De trein rijdt in het weekend van Ano Lechonia naar Milies, reserveren is een must! Hartstikke leuk die heenreis, met mooie uitzichten op zee. Je rijdt over een aantal fotogenieke bruggetjes en rijdt door olijvenplantages. Op het eindpunt in Milies aangekomen wordt de trein met de hand(!) gekeerd. Je hebt de keus om in dit slaperige dorpje te blijven en een aantal uren later terug te gaan met de trein... óf te voet terug te lopen...over het smalle spoorlijntje. Zo gaaf! En veilig hoor, want de enige trein die nog gebruik maakt van het spoor, staat voorlopig nog in Milies te wachten.

'1071350' door SourOnTour '1071350' door SourOnTour

GriekenlandPilion

GriekenlandPilion

Verborgen baaitje

SourOnTour

Tijdens een dagtriptje door Pylion, halverwege en op het heetst op de dag, zijn we op zoek gegaan naar een baaitje buiten de gebaande paden. Pylion is een schiereiland aan de oostkant van het vaste land van Griekenland met een hoogste berg die dezelfde naam heeft. Een bergachtig schiereiland met slingerende weggetjes, slaperige dorpjes en verscholen baaitjes. Eigenlijk hadden we iets eerder op de dag het fijne baaitje moeten opzoeken, zodat de zon wat mooier zou schijnen op het water en de baai. Nu viel de zon al net een beetje achter de bergen weg, maar toch heeft het een mooie foto opgeleverd. Om er te komen moet je wel een flink klimmetje omlaag maken, maar dan heb je ook wel een privé baaitje.

'1063593' door lobkedelaruelle '1063593' door lobkedelaruelle

GriekenlandPilion

GriekenlandPilion

Een en al natuur

lobkedelaruelle

“Laten we naar Pilion gaan voor het joodse nieuwjaar” zei een vriendin. Haar ouders wonen in Griekenland en ze wilde graag deze voor haar speciale feestdag met haar ouders vieren. Ze had al vaker foto’s van het schiereiland laten zien en het zag er veelbelovend uit. Begin September reizen we af, haar ouders hebben een van de appartementen voor ons gereserveerd. Het is een hele rit maar bij aankomst zie je dat het het meer dan waard is. Het schiereiland is in feite een berg die aan 3 van de 4 zijden de zee in loopt met de prachtigste stranden. Door deze berg heb je van bijna elk weg en elk dorpje een fenomenaal uitzicht. Wij verblijven in Zagora, een dorpje waar alles nog op goed vertrouwen gebeurd. Waar er een klein winkeltje is, een slager en appelboomgaarden zover het oog reikt. Vanuit het dorpje rijden we richting de zee en halverwege staan Orly’s villa’s, waar we de komende week zullen genieten. Genieten van de uitzichten, de gastvrijheid en de natuur. De volgende dagen rijden we naar verschillende stranden in de omgeving, de ene nog mooier dan de ander. Het zijn plaatjes zoals je ze in de Columbus ziet. We gaan naar één van de stranden waar Mamma Mia is opgenomen en snorkelen tussen de vissen die je in het aquarium van de Chinees ziet. Uren kan je op het terras van ons huisje zitten. Kijken naar de zee, hopend een dolfijn te zien. Genieten van het geruis van de wind door de appelbomen en het geluid van de golven helemaal beneden. Zo nu en dan komt een auto voorbij die luidkeels verkondigd verse vis (ofwel: “fresch fisch”) te verkopen. Maar over het algemeen hoor je alleen maar natuurlijke geluiden, dat is vooral genieten. Één ochtend in het bijzonder heb ik van de natuur kunnen genieten. Een vreemd gezoem was hoorbaar tijdens het ontbijt op het terras. Even later was het pas duidelijk dat dit gezoem van een wesp kwam, een wesp die voor zijn leven vocht. Hij was namelijk gevangen door een bidsprinkhaan. Het was een strijd van uren, en urenlang heb ik zo nu en dan dit bijzondere schouwspel met veel plezier bekeken. Doordat mijn hostfamilie er al jaren woont, hebben ze me naar de leukste plekjes meegenomen. Op een avond zijn we naar een restaurantje gegaan aan de boulevard van Horefto, waar we heerlijk vers gegeten hebben. Zigeuners die gedurende de hele zomer op het naaktstrand bivakkeren speelden op hun instrumenten de typische Griekse muziek die we uit de films kennen. Het maakte het plaatje compleet en je had echt het idee in authentiek Griekenland te zitten. De Israëlische gastfamilie kende alle Israëliërs in de omgeving en gaf een groot feest. We hadden een heerlijke maaltijd en er werd gebeden in het prachtige Hebreeuws. We aten appel met honing: voor een zoete start van het nieuwe jaar. En we hadden granaatappel: moge het nieuwe jaar gevuld zijn met net zoveel zegeningen als er zaden in een granaatappel zitten. Shana Tovah!

Laat kaart zien