Peloponnesos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geneeskundig heiligdom

Peloponnesos,
Griekenland


Griekenland kent zóveel antieke opgravingen dat ter afwisseling een wat bijzonder karakter ervan welkom is. Hieraan voldoet Epidaurus, gelegen op de noordoostelijke landtong van de Peloponnesos. Gezien de afgelegen locatie is het gevrijwaard gebleven van grote plunderingen, waardoor het nu één van de meer tot de verbeelding sprekende opgravingsterreinen is.

In de eerste plaats is Epidaurus bekend om zijn immense amfitheater, nog vrijwel helemaal in tact met maar liefst vijfenvijftig rijen de hoogte in, waarvan het gros stamt uit de vierde eeuw voor Christus. Je zit dus op een zelfde bank als waar onvoorstelbaar lang geleden een Griek van een dramavoorstelling heeft zitten genieten! Wij moeten het vandaag de dag doen zonder toneelspel maar met het imposante berglandschap als decor. Adembenemend!
Het theater is verder beroemd vanwege de perfecte akoestiek; wie precies in het midden van het orchestra (ofwel podium) gaat staan is verstaanbaar tot op de allerhoogste rij – het werkt echt!

Dan is er nog het opgravingsterrein, vol restanten van een geneeskundig bedevaartsoord. Epidaurus was namelijk het centrum van de god van de geneeskunde, Aesculapius. Hij zou in staat zijn geweest om heilzame genezingen te bewerkstelligen, en dus kwamen de Grieken in de oudheid van heinde en verre naar Epidaurus toe. Je ziet blootgelegde stukken van ziekenzalen, de tempel van Aesculapius en het stadion waarin spelen ter ere van hem werden gehouden. Dit alles temidden van de rust van de natuur, met de immer zingende krekels als achtergrondgeluid.

Tot slot – en misschien wel het leukste – is er een klein museumpje waarin alle opgegraven voorwerpen zijn tentoongesteld. Een eenvoudig gebouwtje dat zonder enige pretentie alles naast elkaar heeft uitgestald. Hier komt het bijzondere karakter van de opgraving goed naar voren, want naast de gebruikelijke godenbeeldjes en dergelijke zijn er ook heel veel dokterstangetjes en andere geneeskundige attributen te bewonderen.

Je moet een auto huren of een tour boeken om er te komen, maar het is absoluut de moeite waard!