Lesbos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lesbos image
Lesbos image Lesbos image

Een dagje Lesbos

Lesbos
Griekenland
Jelle51

Een dagje Lesbos

Zachtjes stap ik uit mijn bed, ik doe zachtjes om mijn eega niet wakker te maken. Het is tien voor zes en ik ben voor de wekker afgaat wakker. In de keuken neem ik een bakje Griekse yoghurt met honing. Wassen, tandenpoetsen,aankleden en ik ga weer op pad. De zon komt net op en het is windstil. In de smalle straatjes van Skala Kallonis zijn nog maar weinig mensen wakker, een vrouw veegt in haar nachtpon haar stoep, het lijkt me zinloos, want vanavond ligt er weer stof en zand. Op zee zie ik de vissers richting haven varen, de handelaren en restaurant-eigenaren staan al te wachten om de vis te kopen. Verser kun je het niet krijgen. Ik fiets richting East-river, overal zingen vogels. Op de dijk van de rivier bloeien veel bloemen waaronder klaproos, kamille, cichorei, metershoge distels en nog groter fluitenkruid en nog meer soorten waar ik de naam niet van ken. Om de 40 meter zit een nachtegaal te zingen en de zwartkop-gorsen, flitsen van boom naar boom. Ik sta een tijdje stil en geniet van de rust. Er is een doorwaadbare plaats in de rivier en ik ga naar de overkant. Ik zie een zwarte ooievaar vissen in de rivier en op de over in het riet zingt een vale spotvogel ik fiets vervolgens over een zandpad tussen de landerijen door.

De boeren zijn al druk aan het werk en er wordt van alle kanten, ja-sas, jasoe en kalimera geroepen. Vriendelijke mensen dit volk uit deze streek. Een paartje bijeneters kijken slaperig vanaf een tak toe, het is nog te fris, dus nog geen bijen in de lucht. Een grauwe gors strijd met een kuifleeuwerik wie het hardst kan zingen. Aan het eind van het pad staat een grote groep vogelaars, ze hebben een rosse Waaierstaart gezien, een vogel met een prachtige rosse rode staart, die als een waaier uit elkaar staat als hij land op een tak. Bij de zoutpannen aangekomen, ga ik langs de weg naar een moeras. Het heeft voor het eerst sinds jaren weer eens gehoosd in de wintermaanden waardoor moerasgebied is ontstaan. Ralreigers, woudapen en een grote groep zwarte ibissen staan er te vissen de visdiefjes en een stern hangen in de lucht en duiken dan in het water. Ook hier weer veel vogelaars, ze zijn zo druk met de vogels dat ze niet zien, dat er in het riet veel boom kikkertjes zitten. Het is me te druk hier, dus ik fiets via Kallonie naar de andere kant, richting inland-lake. Waar ik een uurtje zoet ben met een wouwaap, ze zit maar een paar meter van mij af te vissen. Het meer zit vol met schildpadden, net als de omringende riviertjes en slootjes.

Mijn telefoon gaat en mijn eega vraagt of ik terug kom, want ze heeft wel trek. In een kwartiertje ben ik terug bij ons appartement en we bestellen een uitgebreid ontbijt op een terras aan de haven. Grote glas sap erbij en ik drink een cappuccino, dit is genieten. Om negen uur stappen we op de fiets en gaan naar de andere kant van de baai, we passeren weilanden vol met klaprozen en klimmend en dalend komen we aan in het bos. Hier maken we een heerlijke wandeling, er zijn veel open plaatsen in het bos, waar veel orchideeën bloeien. Na een poosje te hebben gerust gaan we verder. Aan de rechterkant van de weg is de baai van Kollonis en aan de andere kant rotsige bergen. Hier zitten veel Eleonora valken vanaf de rotsen loeren ze op prooi.

We komen aan bij een stukje bos, waar we op zoek gaan naar een dode boomstam, waar een nest in zit van een Turkse boomklever. Het is snel gevonden en op een afstand zien we de vogels af en aan vliegen. We maken wat foto's en gaan terug naar Skala Kallonis. Het is half vijf en we nemen een biertje op het terras bij Theo. Lekker na zo'n fietstocht. Dan eerst een douche en terwijl vrouwlief nog wat aan het tutten is, pak ik de fiets om toch nog even een rondje te fietsen. De schaapskuddes worden naar hun stallen terug gebracht, alles heel erg relaxt. Ik zie verder geen vogels en om acht uur gaan we eten. Bij taverne O Mimis, we krijgen een ouzo van het huis en het eten is weer perfect. Het eten is meer Turks dan Grieks, dit komt door de lange overheersing van de Turken. Het is nog 24 graden dus we zitten lekker buiten op het terras. Met allerlei lekkers zitten we meer dan twee uur aan tafel. Voor we gaan slapen lopen we nog even binnen bij Agra, de bar van gastvrije Theo en nemen nog een glas wijn. Genietend kijken we uit over het pleintje en de haven. Heerlijk besluit van een prachtige en ontspannen dag op Lesbos.

Foto's

65185.jpg
65185.jpg
Jelle51
e7231.jpg
e7231.jpg
Jelle51
28c7d.jpg
28c7d.jpg
Jelle51

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.