Kreta

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kreta image
Kreta image Kreta image

Kreta

Kreta
Griekenland
Anna maria

De viering van Driekoningen in Griekenland

Gisteren had ik met twee Engelse vriendinnen afgesproken naar de heel aparte viering van Driekoningen hier op Kreta te gaan, dat zich in rond het water afspeelt. We waren heel benieuwd.Vannacht stak een enorme storm op en ik begon me zorgen te maken over het verloop van de ceremonie, zeker toen we vanmorgen op een uitgestorven dorpsplein stonden en er ook geen enkele activiteit bij de rivier of de zee was. Na wat heen en weer gevraag bleek dat er kerkdienst was voor het spektakel, inderdaad het was vol in de kerk en op het kerkplein. Tijdens de dienst blijft de deur open, zodat het een in en uitlopen van jewelste is.
Elke keer valt het me op dat de grootste branieschoppers van het dorp die met grote zwarte zonnebrillen en leren jacks rondscheuren op motoren, ook vooraan staan bij religieuse aangelegenheden. Nu was hun omvang ongeveer verdubbeld en waren ze gekeed alsof ze op een pool expeditie gingen. Ze moesten straks in de rivier duiken, maar ik heb gisteren nog een half uur in zee gezwommen, dus zo erg kon het toch niet zijn!
Uiteindelijk kwam een kleine processie uit de kerk, de priester lezend uit de bijbel ,en het hele dorp volgde , al zingend. In Griekenland wordt Driekoningen Epifanie genoemd, en staat voor het zegenen van de wateren. Dit is symbolisch voor de doop van Christus in de rivier de Jordaan.We kwamen aan bij de vissershaven, daar waar de rivier uitmondt in de zee.Aan de overkant op vissersboten stonden de bibberende jongens gereed voor hun nieuwjaarsduik.De priester zegende de wateren en gooide het kruis in de rivier.De jongens doken tegelijkertijd van de vissersboten en zwommen om het hardst naar de overkant, de kunst is namelijk om het kruis op te duiken. Wel, de jongen van de pizzeria heeft het gewonnen en aan hem is dus de grote eer. De pooluitrusting werd weer vliegensvlug aangetrokken, en allemaal het cafe in.Net kwam de prister binnen en zij we allemaal met basilicum gedoopt in water gezegend. Voor iedereen ook een gelukkig nieuwjaar!

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.