Kos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Windmill

Kos,
Griekenland


Kos staat bekend als een fietseiland en dat is te zien ook. Over het hele eiland verspreid zie je toeristen op de fiets en de fietsverhuurbedrijven doen hier goede zaken. Vooral het noord-oosten van het eiland is vrijwel vlak en de kust is deels voorzien van een breed fietspad. Al fietsend zie je veel meer van de omgeving en kun je het eiland Kos goed in je opnemen.
De vrijwel altijd aanwezige wind aan de noordkant zorgt op warme zomerdagen ook nog eens voor wat welkome verfrissing. In het najaar kan die wind aardig aantrekken waardoor je er met het plannen van je route er het beste rekening mee kunt houden zodat je op het laatste stuk van je route in ieder geval wind mee hebt.Bij sommige fietsenverhuurders kun je fietsroutes krijgen, maar het leukste is eigenlijk om er met de kaart zelf op uit te trekken. Voor recreanten is vrijwel de gehele noordkust vanaf Mastichári tot Lambí heel goed te doen. Heen langs de kust en terug langs de hoofdweg die vanaf Antimáchia naar Kos-Stad loopt of juist omgekeerd. Tussen Lambí en Tigáki kun je niet helemaal over verharde wegen rijden. Je kunt er hier voor kiezen om een klein stukje van de kust af te wijken of als je stevige benen hebt om door de branding te fietsen (het is te doen; ik heb het gedaan).
De oostkust (van Lambí in het noorden tot Agios Fokas in het zuiden) is een heerlijk stukje fietsen. Het is een route door Kos-Stad heen die je langs de luxe hotels ten zuiden van de stad naar het rustige stukje zuid-oostkust voert. Zodra je de vuurtoren van Agios Fokas gepasseerd bent kan het ineens erg pittig worden vanwege een stijgende weg en vaak redelijk wat tegenwind. Als je dit toch weet te trotseren kun je doorfietsen tot aan Embrós Thérme waar je (gratis!) kunt genieten van een heerlijk warm thermaal bad.
Om aantrekkelijke plaatsen zoals Zia, Lagoudi en Pili met de fiets te verkennen moet je echt wat geoefend zijn want het is een hele klim naar boven.(bron:heteilandkos)