Karpathos reisblogs

Minder mooi Karpathos...

Riennavaplus was er (tot 23 okt 2009) Gepost op 05 nov 096 reacties

En hier begint de keerzijde van Griekenland… het dierenleed

Behoorlijk zitten afwegen of we hierover zouden moeten bloggen maar in dit geval hebben we besloten ons gevoel te laten spreken.

Uiteindelijk worden we allemaal als Reisreporters wel eens geconfronteerd met de keerzijde van het reizen. We zien schrijnende beelden van zwervers, krottenwijken, bedelaars, weeskinderen en oude mensen die erg ziek zijn en geen zorg krijgen. Je zou van alles willen doen maar staat zo ver van huis machteloos.
Je stopt ze vervolgens een appel toe of wat geld en hoopt maar dat alles goed komt.
Het contrast met het leven in Europa is groot en je wordt weer aan het denken gezet… wat hebben we het toch goed, ondanks de kredietcrisis.
Zodra we terug zijn in Nederland zijn vervagen deze beelden en gaan weer over tot de orde van ons eigen luxe leven.

Griekenland echter behoort tot de Europeese Unie en iedere jaar vragen we ons af of we niet moeten stoppen met het bezoeken van landen die zo slecht met hun dieren omgaan.

Als echte dierenvrienden is het ieder jaar weer met een dubbel gevoel terug in het vliegtuig, een dikke keel en tranen in de ogen omdat je dieren achter moet laten met het idée dat ze spoedig zullen sterven.
Je wilt niet weten wat voor hartverscheurende taferelen november en december opleveren: Toeristenkatten staan opeens in hun uppie op straat en er is geen toerist meer te zien die hen aanhaalt of hun schoteltje met eten vult.
We weten dat het Griekse kattenleven heel veel harder is dan dat van een Nederlandse Huiskat, maar soms vragen we ons af of een Toeristenkat niet een nog zwaarder leven heeft dan de Griekse Wilde Kat.
‘s Zomers leert hij de luxe van aandacht en eten kennen, ‘s winters moet hij ineens afkicken en zijn oude instincten oproepen om als een Wilde Kat te overleven.
De populatie katten dunt zichzelf uit en het volgende jaar begint alle ellende weer opnieuw.
Geen sterilisaties en castraties maar alles fokt weer aan.

Het wordt echt hoog tijd dat er op Europees niveau ingegrepen wordt in Griekenland… gelukkig stapje voor stapje gaat het dagen maar of het ooit helemaal begrepen gaat worden? Het is een metaliteitskwestie.

Deze ellende drukt toch keer op keer weer een hele diepe stempel op onze liefde voor Griekenland.
Weten dan ook niet of dat het volgende keer weer “Ouzo, Catz, en Sirtaki” wordt.

Het eiland is prachtig maar de kater is enorm ..…

Riennavaplus Positie 4484 (0 p.) Lid sinds 23-04-2008 Foto's en tips: 593 Blogs: 5 Fans: 39

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
catz...
blogfoto nr. 2
meer catz...
blogfoto nr. 3
nog meer catz...
blogfoto nr. 4
overal catz...
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Mooi Karpathos...
4 6
Gepost op 29 oktober
Griekenland Karpathos
Yamas εις υγείαν ...
4 11
Gepost op 18 september
Griekenland Karpathos

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Ook ik behoor tot degenen die het leed van de dieren niet langer aan kon zien in Griekenland. Voor mij waren er twee opties, of nooit meer naar Griekenland gaan of hulp gaan bieden. Op dit moment hebben wij een stichting die de katten op Lesbos steunt. Ze worden in grote getale gecastreerd en gesteriliseerd en een hulpverleenster biedt onderdak aan ruim 60 katten die zichzelf niet kunnen redden.
Als je iets wilt doen steun ons dan!
Meer informatie vind je op onze site www.atlasanimalproject.nl

janhermens

Door: janhermens • Geplaatst op

...en laten we niet vergeten dat het in onze beschaafde wereld 50 jaar geleden óók zo toe ging. Zélfs nú nog worden soms pas geboren katten en honden 'verzopen'!
Oók de beschaafde wereld heeft die 50 jaar nodig gehad om tot ons inzicht te komen, veel (nog) niet zo beschaafde landen wijzen ons hier juist op, denk aan de milieuproblematiek.

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Tja, het is herkenbaar. Ik heb de katten ook wat toegestopt als ik ergens zat te eten in Griekenland. Dat is misschien een deel van het probleem veroorzaken. Ik ben het met jullie eens dat de mentaliteit een nog groter probleem is. Dat is niet typisch Grieks. Ellende, of het nu mensen of dieren zijn zie je in veel landen. De mentaliteit is er vaak een van "wij mensen moeten ook maar zien te overleven en dus trekken we ons niet zo veel van dieren aan". Enigszins te begrijpen. Iets anders is natuurlijk dieren mishandelen vanuit de misplaatste gedachte dat ze geen gevoel hebben. Ieder weldenkend mens weet natuurlijk beter. Een groot probleem is dat van de zwerfhonden. Wij werden hiermee geconfronteerd in vooral Chili en Argentinië. Op Bali zijn vorige week 50 zwerfhonden afgemaakt vanwege grote overlast. Ik denk dat geen van deze zwerfhonden hierom gevraagd heeft.....

Riennavaplus

Door: Riennavaplus • Geplaatst op

@ Henk,

Zijn het gedeeltelijk met je eens maar niet alles wordt door de toeristen veroorzaakt.
Je krijgt hier weer het verhaal van de kip en het ei. Wie/wat is de oorzaak?
Toeristen krijgen al vrij snel met de beesten te doen als ze aan hun tafel staan. Logisch dat ze de dieren wat te eten geven. Een mens is maar een mens en je bent een grote kerel/vrouw als je een "gratenpakhuis" wegjaagt bij je tafel terwijl je bord met etensresten wordt afgeruimd.
Zijn het wel met je eens dat we dit met zn allen niet zouden moeten doen.

Toch zijn het de Grieken die een hele andere belevingswereld hebben als het om dieren gaat. De Grieken worden opgevoed met het idee dat dieren geen gevoel hebben. Ze worden geschopt/geslagen en als oud vuil behandeld... en dat is de issue. Het is wel degelijk de Griekse mentaliteit.

Het interesseert ze gewoon geen zak en ieder jaar wordt op een vreselijke manier de populatie weer uitgedund (voor hun makkelijk toch?), terwijl ze in de zomer het wel leuk vinden omdat het klanten trekt.

Het katten(honden)probleem moet bij de oorsprong worden aangepakt en als dat betekend dat alle dieren preventief geruimd of herplaatst zouden moeten worden om vervolgens de overgebleven dieren te steriliseren/castereren, hebben ze mijn zegen.
Dat is een oplossing...

janhermens

Door: janhermens • Geplaatst op

Het leed dat je vaak ziet grijpt enorm aan, de armoede is soms schrijnend, ondanks dat er in de meeste landen genoeg geld voorhanden is. Helaas is de rijkdom in veel landen onevenredig verdeeld (India, China, Oost Europa, Afrika enz.).
Natuurlijk mogen wij onze ogen niet sluiten voor wat we om ons heen zien. Tegelijkertijd moet je beseffen dat je het leed van de wereld niet op je nek mag halen, dan zou je haast geen land meer kunnen bezoeken. Het geven van fooien, pennen en ballonnen, lost ook niets op, maakt het schrijnende leed vaak nog erger.
Ons geeft het altijd een goed gevoel als we ter plekke iets of iemand structureel kunnen helpen!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.