Lefkas

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mountainous Lefkas

Lefkas,
Griekenland


Lefkas is klein van formaat. Ongeveer 35 kilometer bij 15 kilometer. Toch doe je er met de scooter minstens een uur over om van oost naar west te komen. Deze ritten zijn zeker geen straf. Lefkas is groen en bergachtig. Het is een belevenis om door de bergen naar je bestemming te gaan. Je rijdt langs prachtige bergdorpjes, op wegen met veel bochten met af en toe een afdaling.

Als je in het kleine dorpje Vafkeri in de grote bocht richting het dal rijdt, kom je langs een taverna. Je rijdt deze taverna gemakkelijk voorbij. Het is niet duidelijk aangegeven en zichtbaar, nu het iets hoger dan de weg ligt. Een kopje koffie op het terras nemen met uitzicht op het dal is de moeite waard. Zelf hebben we er ook gedineerd. Er komen weinig toeristen, het eten is van uitmuntende kwaliteit en de bediening is zeer aardig.

Naast Vafkeri is Karia een gezellig dorp. Karia is groter dan de gemiddelde dorpen op Lefkas en rond het middaguur zijn er op de terrassen veel Grieken te vinden. In elk geval veel gezelligheid.

Een route die de moeite waard is, is de route van Vafkeri naar Englouvi. Het is erg bergachtig en de scooter haalt soms net de 15 kilometer per uur als je omhoog rijdt. Je rijdt door prachtige bossen met een verscheidenheid aan bomen. De kans dat je verkeerd rijdt is groot. Juist deze ‘omweg’ is prachtig. Met beide routes kom je uiteindelijk uit in het traditionele dorp Englouvi.