Cycladen - overige eilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nog zo'n prachtige parel van de Cycladen: Ios

Cycladen - overige eilanden,
Griekenland


Met de nieuwe Columbus naast me op de bank droom ik nog even weg naar de mooie reis die ik afgelopen voorjaar maakte naar de Griekse Cycladen. 2 weken eilandhoppen op de bonnefooi. Met de reisgids bij de hand om iedere keer weer een nieuw eilandje uit te zoeken, moeilijk omdat er zoveel mooie eilanden zijn! Maar een heerlijke manier van reizen.

Er staan prachtige eilanden in het artikel over de Cycladen maar in deze tip wil ik er graag nog eentje aan toevoegen. Namelijk Ios. Let wel; Ios in het voorseizoen. In de zomermaanden is Ios een party eiland. Maar in voor- en naseizoen is het er heerlijk vertoeven.

Ios ligt tussen Naxos en Santorini en heeft een oppervlakte van 108 km2 met een kustlengte van 80 km. Geen wonder dat je hier zoveel prachtige baaitjes en zandstranden hebt. Als je boven in het dorp Chora staat, kijk je zo op de prachtige baai waar de schepen aanmeren. In Chora kun je heerlijk ronddwalen door de steegjes vol met witte huisjes met blauwe kozijnen. Ios is niet heel groot maar toch is het de moeite waard hier een auto te huren om bijvoorbeeld naar het mooiste strand van het eiland te gaan: Maganari beach, een prachtig zandstrand met kraakhelder water. In het hoogseizoen gaat er een boot naartoe, maar wij kwamen er alleen met de auto, waardoor er slechts een handjevol toeristen was en...een kudde geiten. Erg grappig om te zien zo op het strand.

Onze dagen vulden we met luieren aan het strand of zwembad in de ochtend of namiddag. Tussendoor maakten we ritjes met de auto naar de vele kerkjes of Homers Tomb, het vermeende graf van de dichter Homerus een prachtig punt waar je mooi kan wandelen of struinden we wat door haven of Chora. Heerlijk zo'n compact eiland, want je hoeft niets.

En omdat je niets hoeft is het heerlijk om een zwembad met uitzicht op de baai te hebben. Ons hotel; [url="http://www.homersinn.com/" target="_blank"]Homers Inn[/url] wil ik dan ook zeker aanraden. Basic kamers, erg schoon, prima ontbijt en super zwembad. De mensen die het hotel runnen zijn erg aardig! Wij hadden een superaanbieding via [url="http://www.booking.com/hotel/gr/homer-s-inn.nl.html" target="_blank"]booking.com[/url] en betaalden maar 15 euro per nacht!

Boten van en naar Ios gaan dagelijks (Santorini en Athene/Pireus) en je kunt gewoon ter plekke kaartjes kopen in de haven (om zeker te zijn van plek 1 dag vantevoren).