Griekenland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Griekenland image

Backpacken zuid-west Kreta, Loutro & Chora Sfakion

Griekenland
Europa
Eaglezmr2

Backpacken zuid-west Kreta, Loutro & Chora Sfakion

17 september 2018, Loutro

Loutro is een plaatje, zodra de ferry in de buurt komt staan we dan ook klaar met onze camera’s, mooie witte huisjes die afsteken tegen de blauwe zee en lucht. Wat we alleen niet mee hadden gekregen is dat de boot nog geen 3 minuten stopt in Loutro en voor we er weet in hebben varen we verder. Gelukkig keert de boot in Chora Sfakion en stappen we een uurtje later alsnog op de kade bij Loutro. Het plaatsje bestaat alleen uit hotels en restaurants, we gooien onze tassen neer bij hotel Madares en lopen naar het einde van de boulevard waar Keramos zit, een rustig barretje met een mooi uitzicht over de baai.

Kleine bootjes varen af en aan om toeristen te brengen en te halen, een gedeelte overnacht hier maar ik heb het idee dat een groot aantal ook alleen komt lunchen/dineren. Vanaf Chora Sfakion is het ook maar een klein stukje varen. Vanaf ons balkon hebben we een super mooi uitzicht, Loutro is een leuk plaatje om 1 of 2 nachten te verblijven, er is een klein strandje en veel restaurants die vlees aan het spit hebben hangen, erg lekker!

18 & 19 september, Chora Sfakion

Vandaag hiken we naar Chora Sfakion, we stellen onze backpacks nog wat beter af en hebben het idee dat het lopen ermee steeds makkelijker wordt. Vandaag 8 kilometer voor de boeg dus niet al te spannend. Het is nog donker als we via wat steegjes de pad achter Loutro oppakken die ons vervolgens weer naar de kust leidt. We passeren een kleine strandjes waar 2 kanoërs de nacht doorgebracht hebben, het wildkamperen wordt hier redelijk gedoogd.

Het volgende deel gaan we wat meer de hoogte in en komen we een klein wit kerkje tegen, mooie plek om even te rusten. Een geit komt naast ons staan, die zal wel geregeld gevoerd worden hier! We dalen weer af richting Sweetwater Beach, er staat hier een strandtent maar deze is helaas gesloten. Ondanks dat dit strand alleen lopend of met een bootje bereikbaar is schijnt het strand toch erg in trek te zijn. Er staan wat koepeltentjes en zo hier en daar een hangmat in de boom, een mooie plek om wakker te worden!

Met een laatste klim bereiken we de weg richting Chora Sfakion waar we eerst lunchen en daarna ons hotel zoeken. We hadden na wat telefoontjes begrepen dat ze in hotel Stavris wel een kamer voor ons hadden en na wat zoekwerk bij de receptie bleek de reservering goed doorgekomen te zijn. 3 mannen die bijna de hele dag op dezelfde plek bij de entree van het hotel zitten, borreltje erbij en af en toe naar boven schreeuwen (naar hun vrouwen?) of de kamers al schoon zijn als er weer nieuwe gasten aan komen lopen. Wij kunnen er de humor wel van inzien!

We lopen een rondje door het plaatsje en eindigen op Vrissi Beach, een mooi rustig strandje met grote rotsen onderwater, leuk om te snorkelen maar verwacht ook hier een ladingen vis. Als de zon onder gaat zoeken we een restaurant waar we en tafel vol Griekse specialiteiten bestellen. Het is lekker maar we vinden de Griekse keuken tot nu toe niet zo heel erg spannend.

Het is nog donker als we de eerste bus pakken die bij de Imbros kloof stopt. Na 45 minuten zijn we er al en samen met 2 andere wandelaars beginnen we aan de hike, ook hier weer nauwelijks andere mensen gezien. Het is een erg gemakkelijke wandeling, 8 kilometer bergaf. Hij is wel echt mooi, misschien wel mooier dan de Samaria kloof. Veel begroeiing, veel geiten en er zit een mooi smal stuk in dat niet breder is dan 2 meter maar wel erg hoog. Je kunt mooi zien hoe de rivier de rotsen heeft uitgesleten.

Onderweg komen we nog een ezel tegen, normaal gesproken de EHBO post maar we zijn zo vroeg gegaan dat er nog niemand aanwezig is. We lopen door en komen al snel bij een grote boog waar ook een uitzicht punt zit. Na 2,5 uur komt het einde al in zicht. We zoeken een bushalte maar voordat we die gevonden hebben biedt iemand met een pick-up ons een rit naar Chora Sfakion aan voor een paar euro, net zo leuk!

De rest van de dag spenderen we aan het strand en ondertussen zoeken we een slaapplaats in Chania, morgen gaan we weer met de bus naar het noorden waar we nog 4 dagen kunnen verblijven.

Foto's

kustpad van Loutro naar Chora Sfakion
kustpad van Loutro naar Chora Sfakion
Eaglezmr2
Sweetwater beach
Sweetwater beach
Eaglezmr2
strandje Chora Sfakion
strandje Chora Sfakion
Eaglezmr2
Chora Sfakion
Chora Sfakion
Eaglezmr2
Imbros kloof
Imbros kloof
Eaglezmr2
Imbros kloof
Imbros kloof
Eaglezmr2