Griekenland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Griekenland image

Backpacken zuid-west Kreta, Sougia

Griekenland
Europa
Eaglezmr2

Backpacken zuid-west Kreta, Sougia

13 & 14 september 2018, Sougia

Om half 6 gaat de wekker, we hebben een taxi geregeld die ons om 6:45 uur naar Anidri Beach brengt, dat scheelt ons 3 kilometer lopen over de weg. Helaas zitten we zonder stroom, ik loop naar buiten en het hele dorp is donker…. Gelukkig is de boiler nog wel warm en na een douche in het licht van onze mobiel lopen we naar de bakker, de enige hier die een noodaggregaat heeft.

De lucht is nog erg donker en af en toe zien we een bliksemschicht boven de bergen waar we gaan lopen. We twijfelen even maar laten ons toch afzetten door de taxi, terug lopen kan altijd nog en als het helemaal niet anders is kunnen we de ferry pakken naar het volgende dorp.

Op Anidri Beach laden we de route in de Garmin en checken we de buienradar nog even, er komt veel regen aan en we hopen maar dat het achter de bergtop blijft hangen. De eerst 3 kilometer lopen we langs de kust en over stranden, de zon komt ondertussen op en het slechte weer lijkt te verdwijnen. Het volgende stuk wordt wat zwaarder, 250 meter redelijk stijl omhoog met een backpack van 18 kilo, gelukkig is het uitzicht fenomenaal. Er is een geitenboerderij op de hoogvlakte en we rusten wat uit.

Ondertussen is de lucht blauw en begint het al lekker warm te worden. Op de hoogvlakte is de route wat lastiger, we zien minder markeringen maar volgen het spoor van de vorige wandelaars en met de GPS gaan we toch niet verdwalen.

We gingen net nog stijl naar boven en nu stijl naar beneden, we dalen af naar Lissos, hier zijn veel ruïnes te vinden uit verschillende tijden, een kerkje en een oude mozaïekvloer. Het is interessant genoeg om er een uurtje rond te struinen en wat uit te rusten. Ook is er een bron voor drinkwater en een strandje waar je kunt zwemmen.

Het laatste uurtje is het zigzaggen door een mooie kloof en met 12 kilometer in de benen komen we aan in Sougia. Het was een erg mooie hike maar we zijn blij dat we er zijn, ook omdat het ondertussen 30 graden is. We gooien onze rugzakken in een hoek en genieten van een koud biertje aan het strand.

Vanavond slapen we bij Captain George, het is een wat ouder hotel maar erg schoon en de vrouw van George ontvangt ons vriendelijk. We laten de benen wat rusten en gaan eten bij Taverna Rembetiko, een sfeervol restaurant met een mooie tuin en het belangrijkste, het eten was erg goed.

Ook vandaag weer vroeg uit de veren, we willen de bus van 7 uur halen naar de ingang van de Irini kloof. We halen ontbijt bij de bakker die ook de buskaartjes verkoopt. Ook krijgen we te horen dat de Samariakloof dicht zit, er schijnt veel schade te zijn door het noodweer dat we gisteren gelukkig net gemist hebben.

De Irini kloof is een vrij makkelijke wandeling, 7 kilometer bergaf. De kloof is mooi begroeid met veel dennen, cipressen en gekleurde bloemen. Ook kom je een boom tegen waarvan de wortels boven op de rotsen groeien. We komen weinig andere wandelaars tegen en na 3 uurtjes staan we bij de taverna waar de wandeling stopt. In 20 minuten lopen we naar de hoofdweg en proberen te liften naar Sougia. Dat lukt al snel, we springen achterin een pick-up en een kwartier later zijn we weer bij ons hotel. De rest van de dag relaxen we in sougia, er hangt een beetje een hippie sfeer, iets dat ons wel aanspreekt.

Foto's

uitzicht kust tussen Paleochora en Sougia
uitzicht kust tussen Paleochora en Sougia
Eaglezmr2
hoogvlakte
hoogvlakte
Eaglezmr2
kerkje Lissos
kerkje Lissos
Eaglezmr2
boom in Irini kloof
boom in Irini kloof
Eaglezmr2
Sougia
Sougia
Eaglezmr2