Griekenland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Griekenland image

Grieks feest

Griekenland
Europa
Reizendebeer

Grieks feest


Niks leek veilig voor hem, Geleid door de live muziek van een Grieks muziekgezelschap danste hij uitbundig met een vrouwelijke tafelgast op de tafel, klappend en juichend moedigde de overige tafelgasten hem aan, de atmosfeer gemengd met bierlucht en sigaret rook. Vervolgens gooide hij nog steeds dansend het tafel service stuk op de grond, en opnieuw juichte de overige tafelgasten hem uitbundig toe, wat was in hemelsnaam hier aan vooraf gegaan?

Twee weken eerder was ik samen met een vriend van me aangekomen in het mooie kleine Griekse Plaatsje Kala Nera op het schiereiland Pilion wat als een klein armpje aan de Oostkust van Centraal Griekenland uitsteekt. Uiteraard kregen we bijkomend van de heenreis al gauw honger en gingen we op verkenning aan de boulevard van het dorp op zoek naar een leuke eettent. We liepen langs de terrassen en bestudeerde de gerechten en prijzen zorgvuldig. Nauwelijks hadden we de menukaart van zijn restaurant bekeken, toen hij ons kwam begroeten.

Hij was een Griekse man van middelbare leeftijd, zomers runde hij samen met zijn moeder, en zoon de restaurant, na het toeristen seizoen was hij aan het werk als boer. Hij was een Griek, boer, restaurant eigenaar, roker en drinker maar vooral een levensgenieter. op hoffelijke manier vertelde hij ons waarom we het beste bij hem konden eten, gaf ons uitleg over de gerechten en daarnaast de dagelijks variërende verrassing's specials die zijn moeder persoonlijk klaarmaakte.

Het duurde niet lang of hij had ons overgehaald om bij hem te eten, en al gauw kwam hij met de befaamde ouzo en leerde hij ons hoe op Griekse wijze te toosten, en konden we van het lekkere eten genieten. Ondanks dat we regelmatig de eetgelegenheden varieerde, draaide het er toch naar uit dat we de meeste dagen bij hem gegeten hadden. Maar we konden vooral erg met hem lachen en onze verhalen met hem uitwisselen, we hebben regelmatig met zijn drieën met een fles ouzo aan het terras gezeten.

Onze verblijf in Griekenland was al bijna over en ook het toeristen seizoen, onze nieuwe vriend had ons uitgenodigd voor een afsluiting'sfeest dat hij traditioneel aan het einde van het seizoen gaf, en gaf ons te kennen dat een Grieks feest zeker het meemaken waard is. Zijn aanbod aangenomen leek het wel leuk om een gebaar te maken, en na enig nadenken kwamen we op het idee hem iets te schenken wat zelden in Griekenland voorkwam.

En uiteindelijk kwam de laatste avond en weer zaten we bij hem op het terras, na de maaltijd en halverwege het eerste biertje terwijl de voorafgaande sfeer van een feestje begon te ontstaan besloten wij ons presentje aan hem te geven. Eerst was hij heel verrast maar later buitengewoon blij toen we hem een dikke sigaar gaven.
In veronderstelling dat de sigaar speciaal uit Amsterdam kwam en zo blij als een kind stak hij onmiddellijk zijn sigaar op, waarna hij ermee bij al zijn gasten ging pronken, maar hij was vooral zo dankbaar dat hij een complete fles ouzo aan ons schonk, het werd een topfeest!


Zie ook mijn youtube video : http://www.youtube.com/watch?v=Pf5nsn0MF3M