Griekenland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Griekenland image

Zagoria dat betekend "de plaats achter de bergen"

Griekenland
Europa
Ruudblok

Zagoria dat betekend "de plaats achter de bergen"

Jullie trekken met mij door het Pindosgebergte net onder de Albanese grens in Griekenland.
In de voorgaande blog zijn we met hoge temperatuur en voldoende water door de diepste kloof ter wereld getrokken “ De Vikoskloof “. In “ Mikro (klein) Papngo” verblijven we in pension Dias.
De Zagoriadorpen hebben de status van beschermde traditionele gemeenschappen; dit wil zeggen dat de architecturale integriteit behouden moet blijven. Dat is zeker het geval in Mikro Papingo met zijn smalle geplaveide lanen, dicht opeengepakte stenen huizen en leistenen daken die een Zagoriadorp zo typeren. Tussen Mikro en Megalo (groot) ligt een kalkstenen kloof. Wanneer je door de kloof heen de oversteek maakt kom je Zagoriaanse gebogen brug tegen. Het is een waar kunst werkje. In de kloof moet het mogelijk zijn een duik te nemen in de diepe natuurlijke poelen van de rivier. Maar toen wij er midden september waren na 40 regen loze dagen kon dat niet meer.
Na een heerlijk diner en goede nachtrust gaan we de volgende morgen richting berghut. (Astraka Refuge). De klim vanuit het dorp bergt je snel boven de boomgrens en krijg je uitzicht op de dalen. De Astraka-rotsen, die zeker tot eind juni met sneeuw bedekt zijn , domineren het uitzicht. Na een klim van pakweg 900 hoogtemeters kom je bij de Astraka Refuge (berghut) die op 1950 m hoogte ligt. Het had er 40 dagen niet geregend maar tijdens de nacht en de beklimming kwam het gestaag naar beneden. Bij aankomst waren we vies en nat. Dit zorgde voor een niet zo vrolijke ontvangst van de eigenaar. We vertelde hem dan ook dat we al meer dan 20 jaar in berghutten komen en dat dit de eerste keer was dat we niet vriendelijk ontvangen werden. De man draaide bij en van af dat moment waren we weer vrienden. Na een karige maaltijd want er was niets meer zijn we maar op bed gaan liggen want het zit comfort in een berghut is niet wat je dat. Hier maakte we plannen voor de volgende dag als het niet zou regenen.

Foto's

41bc6.jpg
41bc6.jpg
Ruudblok
a7cb3.jpg
a7cb3.jpg
Ruudblok
22b54.jpg
22b54.jpg
Ruudblok