Athene

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het mooiste wijkje van Athene: Anafiotoka, aan de voet van de Akropolis

Athene,
Griekenland


,In 1968 kwam ik voor het eerst in Athene en ik was op slag verliefd op de stad. Binnen een paar maanden was ik terug in Griekenland en vond een baantje als discjockey op Mykonos. Maar altijd begon en eindigde de reis in Athene, er waren immers nog geen charters! Het toerisme was nog heel kleinschalig, eigenlijk alleen jonge backpackers, en we ontmoetten eigenlijk altijd weer in Athene, in de wijk Plaka, onder de Akropolis, dat toen al gedeeltelijk autovrij was en vol leuke tavernes. Op dakterrassen stonden rijen bedden, waar we voor een habbekrats sliepen, en in de middag zagen we elkaar op de trappen van de Akropolis, het damzitten in Athene toendertijd!
Het mooiste wijkje van de Plaka was, en is, Anafiotika, gelegen aan de noordoostkant van de rots waar de Akropolis op staat. Het is gesticht door de inwoners van Anafi, een van de Cycladische eilanden. Het is gebouwd in de stijl van de Cycladen: kleine, witte huisjes,kronkelige, oplopende steegjes en trappetjes,en tuintjes vol bloemen. Er doorheen slenterend heb je de mooiste vergezichten over Athene, het is een heel fotogeniek wijkje, en het geeft je het gevoel dat je op een Grieks eiland zit in het hart van Athene! Op een gegeven moment zie je beneden je de Agora, met de Stoa en de tempel van Hephaistos, de God van het vuur.Het is de best bewaarde tempel in Griekenland. Dan eindigt de weg bij de ingang van de Akropolis.
Het wijkje ligt aan de noordoostkant van de Akropolis, dus in de ochtend heeft het zon en in de middag schaduw. Ga je in de winter, dan is te beste tijd de ochtend, in de zomer is dat veel te heet en kan je beter in de middag gaan. Wil je een bezoek aan Anafiotika combineren met de Akropolis, vertrek dan vroeg, de Akropolis gaat in de winter om 15.00 uur dicht!