Athene

Sint Nektarios en een hittegolf

corriedewinter was hier op 1999-08-10 Gepost op: 2013-07-24 7 reacties.
Er is een hittegolf voorspeld in Athene; bejaarden en hartpatiënten worden opgevangen in sporthallen met airco. Wij varen gelukkig net over van Piraeus naar het eiland Aegina en op de boot is het in de schaduw goed uit te houden. Natuurlijk ben ik luchtig gekleed, wat je niet kunt zeggen van de in het zwart geklede priester die in het klooster van Sint Nektarios op Aegina woont. Hij nodigt ons hartelijk uit voor een bezoek. Als we aan wal komen in Aeginastad slaat de hitte toe. We houden ons rustig, gaan wat zwemmen en slapen heerlijk op het dak van het hotel, dat geen airco heeft. Andere hotelgasten houden het voor gezien; ze gaan met de eerste boot terug naar Athene en naar huis. Het is inmiddels 42 graden en wij huren een fiets om naar het klooster en de kerk van Nektarios te gaan. Het gaat goed, maar het is een hele klim; iemand roept zelfs: “Bravo!”, als we boven zijn. Het klooster is een kopie van de Aya Sofia, in Griekse stijl, met veel kleurige mozaïeken. Bij de ingang krijg ik een soort kapmanteltje om mijn schouders en echtgenoot moet een lange broek aan, want: “Women in trousers or half-naked are not permitted”. Twee oude nonnen, die de in 1920 overleden Nektarios nog meegemaakt hebben, leiden ons rond in zijn huis. We zien zijn schoenen, het eierdopje dat hij gebruikte, zijn bed, de stoel waarop hij zat. Aandoenlijk. In de kapel staat een marmeren kist met het stoffelijk overschot. Iedereen luistert aan de kist en denkt van de beschermheilige van de zieken een bemoedigend woord te horen. Het raakt me diep. Na een hartelijk afscheid rijden we terug via de kustweg. Het gaat wat makkelijker dan bergop, maar soms is het zo steil dat we moeten lopen. Het is echt heet en de zee ziet er wel heel aantrekkelijk uit. We hebben geen zwemkleding bij ons, maar het strandje bij het fotogenieke kerkje ziet er heel verlaten uit, dus.. Wat is het water heerlijk, we genieten! De kerkklok begint gezellig te luiden; dit is de ultieme vakantie. Er klinken stemmen in de verte, het geluid wordt sterker, er rennen een paar kinderen het strand op, nog meer kinderen, en dan verschijnen de dik aangeklede moeders en oma’s die zich niet ver van onze fietsen (en kleding) installeren. Ze zijn vast van plan om lang te blijven, want de dames halen hun breiwerk tevoorschijn. We hopen maar dat ze met een ingewikkeld patroon bezig zijn, als we meer dan 'half naked' naar onze fietsen rennen....
0
7

Foto's bij dit blog

Op weg naar het klooster van Sint Nektarios
De stoel waarop Nektarios zat...
Het verlaten strandje
Alle blogs van corriedewinter
 

7 reactie(s) bij "Sint Nektarios en een hittegolf"

 • profile image comment

  Jaja <corrie toch!!! Nee hoor heerlijk genieten van het water! Ja dat fietsen in zo,n hitte oke doen we allemaal op vakantie.

  Door schenkel • geplaatst op 2013-08-14 16:43:38
 • profile image comment

  Gaan fietsen met dat weer, bergop ook nog .. dat doen we op vakantie ja. Het zwemmen kli kg heerlijk! Leuk verhaal!

  Door JannavEek • geplaatst op 2013-07-25 21:00:51
 • profile image comment

  Leuk reisverhaal met een spetterend einde. Ik had de gezichten van de dames wel even willen zien toen jullie uit het water kwamen rennen :-)

  Door papillonreizen • geplaatst op 2013-07-25 10:26:39
 • profile image comment

  Leuke blog, ik had wel even om een hoekje willen kijken, terwijl jullie uit het water kwamen. Of even de gezichten zien van de breiende vrouwen.

  Door agrotewal • geplaatst op 2013-07-24 21:30:58
 • profile image comment

  Ha Corrie, Leuk verhaal weer... en grappig: in een ver verleden heb ik op hetzelfde eiland in een hittegolf gezeten. Daar ging het nog goed, maar op Cyprus werd ik geveld door een ernstige zonnesteek die tot nu toe zijn sporen heeft achter gelaten. Maar wat wordt de eerst volgende vakantiebestemming?

  Door jdevaan • geplaatst op 2013-07-24 15:26:39
 • profile image comment

  Pff wat een hitte, maar wel een mooi verhaal voor op de volgende borrel!

  Door valari • geplaatst op 2013-07-24 14:18:54
 • profile image comment

  Wat een leuk en vlot geschreven verhaal. Dit zijn DE vakantieherinneringen!

  Door Rhodaxx • geplaatst op 2013-07-24 13:12:56

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.