Athene

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Athene image

Athene verkennen (3)

Athene
Griekenland
Pdanielse

Athene verkennen (3)

We ontbijten weer vroeg en lopen vanuit het hotel naar metrostation Victoria. We lopen de trap af, kopen een kaartje voor 0,70 ct en gaan 2 haltes mee tot aan het Monastiraki station. Dit is midden in de gelijknamige buurt. Een gezellig buurt helemaal vol met winkeltjes, restaurantjes en een hoog archeologisch gehalte. Als we boven bij het station komen zien we al gelijk de Bibliotheek van Adrianus. Althans wat er van over is. Een rij met marmeren zuilen uit de Romeinse periode, dus na Christus. Dan lopen we verder en bereiken de Romeinse Agora. Ook dit is vrij recent vergeleken met de Griekse gebouwen. Een Agora is een marktplein waar een paar gebouwen op staan.
Hier staat aan het eind er van een marmeren toren de Toren der Winden. Bovenaan de toren is er een fries waarin de acht windrichtingen zijn weergeven. Zo had iedere richting zijn eigen beeld. Dan lopen we langs de huizen omhoog richting de (heuvel) Acropolis. Het verheft zich duidelijk boven de stad uit. Het is nu nog geen negen uur en er lopen nog maar weinig toeristen. Iets wat snel zal veranderen. De hemel is strak blauw en de zon staat hoog aan de hemel. Ideaal om foto’s te nemen. We lopen rond de heuvel en komen bij de ingang. Ik moet eerst een kaartje kopen en mijn rugzak inleveren, die mag niet mee. Dan gaan we de trappen op naar het hoofdterrein. We passeren eerst nog het theater van Herodes Atticus. Een mooi amfie theater. We gaan verder omhoog naar de tempel van Nikè, een marmeren vierkante tempel met vier zuilen er voor en lopen de trappen verder op. We lopen onder de poort door het terrein op. Hier staan we direct voor het Parthenon. Dit is ook gelijk het beroemdste gebouw van Athene. In 474 voor Christus gebouwd en nu na zoveel jaren in de revisie. Overal staan kranen en zijn veel bouwlui bezig met de restauratie. Dat is jammer, het zal wel komen door het feit dat het nu april is en tijdens de grote vakantiedrukte in de zomer, het wel over zal zijn. Er zijn echter toch leuke plaatjes te schieten. Ook zien we hoe een kraan met uiterste precisie een marmer tussenstuk van een zuil millimeter voor milimeter zuiver plaatst. Aan de zijkant bevindt zich ook nog de zuilengang van de Kariatiden. Een stuk galerij wordt ondersteund door pilaren die als vrouwenbeelden gemaakt zijn. We gaan ook even in het bijbehorende museum kijken. Hier liggen voorwerpen en beelden die hier gevonden zijn. Onvoorstelbaar dat het allemaal zo oud is. Hier mag trouwens wel gefilmd worden, maar niet geflitst. Op een uitkijkpunt naast het museum zien we in de verte de tempel van Zeus. Hier zijn nog maar een paar pilaren over van de vele die er eens stonden. Het moet het grootste gebouw van die tijd zijn geweest. We gaan weer terug via de ingang, het is echter nu een stuk drukker. Veel groepen met kinderen die blijkbaar als schoolreisje hier naar toe gaan. We hebben medelijden met de leerkrachten! Er is geen doorkomen aan en het is eigenlijk niet leuk meer. We weten ons door de massa heen te wurmen en komen weer bij de ingang uit. Ik haal m’n rugzak weer op en we lopen verder de heuvel af naar de oude Agora. Ook dit was een marktplein waar van alles gebeurde. Er staat een mooi museum, wat nieuw is gebouwd met wel 100 pilaren ervoor. We mogen erin en we zien eigenlijk maar weinig kamers. En dat voor zo’n groot gebouw. We lopen verder door wat je nu een tuin zou kunnen noemen en komen aan bij de Hephaisteion tempel uit 445 voor Chr. Deze tempel staat ook helemaal vol met zuilen en blijkt redelijk gaaf te zijn. Hij is daardoor indrukwekkend en we kunnen een beetje zien hoe e.e.a in dat tijdsbeeld er aan toe gaat.
Na al dit argcheologisch geweld lopen we naar de uitgang en gaan de wijk Monastiraki in. Allemaal restaurantjes aan de rand ervan en binnenin veel winkels. Ook is er een beroemde vlooienmarkt, hier lopen echter zoveel mensen dat we de vlooien maar laten zitten. Even verder eten we wat bij een grillbarretje en gaan door naar de Central Plaka. Dit is een mooie moderne winkelbuurt. Middenin echter is een oude kerk te zien: de Panagia Gorgoepikoos. Een heel klein kerkje, een halve meter lager dan de straat. Het bestaat uit een paar koepels op het dak. We gaan naar binnen en daarin is het gelijk helemaal stil. Hier geen drukte alleen stille of zacht fluisterende stemmen. We branden een kaarsje en gooien een muntje in de bak. We bewonderen de Ikonen aan de wanden en de beschilderingen. Het 12–eeuwse kerkje is beroemd omdat men er bas reliëfs heeft hangen. Dat zijn beeldhouwerkjes aan de wand. Er hangen er een paar buiten aan de fries van de kerk.

Foto's

dd17a.jpg
dd17a.jpg
Pdanielse
d1fcf.jpg
d1fcf.jpg
Pdanielse
f0bdf.jpg
f0bdf.jpg
Pdanielse