Athene

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Athene image

Enjoy your travel life! (terugblik afgelopen reisjaar)

Athene
Griekenland
Yuri

Enjoy your travel life! (terugblik afgelopen reisjaar)

Een paar maanden geleden overleed een collega aan een acute hartstilstand (48 jaar) en afgelopen week de oma van mijn vriendin. Weliswaar op een acceptabele leeftijd van dik 94 jaar (40 jaar ouder dan mijn moeder werd) maar toch verdrietig, hoewel het allemaal bij het leven hoort.
Dat zette mij aan het denken wat ik de afgelopen 12 maanden weer allemaal van de wereld heb gezien en hoe heerlijk het is om daar aan terug te denken. Althans de meeste zaken, want het feit dat ik een jaar geleden moest wegvluchten (link) uit Mumbai wil je snel vergeten, geloof me.
Maar vlak daarna was ik een weekje in het mooie Rio De Janeiro, na een verschrikkelijke heenvlucht (link). Weliswaar had ik niet veel vrije tijd maar de stad heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt met het Jezusbeeld hoog op de rotsen en de stranden (waaronder Copacabana) waar altijd wat te beleven is. Maar ook de vele Favela’s met z’n (drank)feesten en problemen heb ik gezien en, ja, ik heb me ook wel eens niet helemaal veilig gevoeld maar dat maakt het des te indrukwekkender.
In januari kwam een lang gekoesterde droom uit, ik ging naar Lapland in de vrieskoude (link) en wel met een auto heen en terug, meer dan 7000 km in 6 dagen, vaak afzien maar de zonsopkomsten en ondergangen en de elanden en rendier ontmoetingen, maar ook de stilte waren onbeschrijflijk mooi.
Vlak daarna ging ik voor mijn werk weer terug naar het eerder ontvluchte Mumbai om zaken af te ronden. Nu was het aanzienlijk rustiger (link). Maar ik was nog teveel op mijn hoede om te kunnen genieten. Wel overheerlijk gegeten overigens, o.a. in the “one and only” revolving restaurant of Mumbai.
In mei was er weer tijd voor genieten, deze keer in Bali, een paar jaar geleden waren we hier ook al kort na een uitgebreid bezoek aan Java, dus deze keer namen we de tijd om de geweldige rijstterrassen verder te ontdekken en nog meer te genieten van de Balinese keuken. En natuurlijk heb ik ook heel wat uurtjes onder water doorgebracht want duiken op Bali behoort tot de top van de wereld, zeker wat betreft grote beesten als reuzenmanta’s, haaien en onaardse wezens als de Mola Mola (link en link2).
In juni en juli volgden bezoeken achtereenvolgens aan Tel Aviv (Israel), Miskolctapolca (Hongarije) en Amman (Jordanie). In Israel en Hongarije had ik niet veel vrije tijd, maar wel de oude havenstad Jaffa bij tel Aviv bekeken. In Amman had ik wat vrije uurtjes en ‘zwom’ ik in de dode zee met uitzicht op Jeruzalem en bezocht ik middenin de woestijn, op de weg naar Irak, twee woestijnkastelen [link] en link2. In onze zomervakantie besloten we wat mooie plekjes te bezoeken wat dichter bij huis, zoals de Duinen bij Schoorl (vlak voor er brand uitbrak) en de Zeeuwse kust.
In september ging ik voor het eerst op een cruise (uitgenodigd door mijn schoonfamilie)… ik had al eens eerder een week op een boot gezeten maar dat was op een liveaboard/duiksafari [link], en die zijn lang niet zo luxe. Maar de cruise beviel -tegen alle verwachting in- uitstekend, je mag verrassend lang van boord, vaak van 0700 tot 1900 uur, dus je eet en slaapt eigenlijk alleen op de boot, en als je wakker wordt lig je weer in de volgende haven. Natuurlijk heb je ook luie en/of dikke Amerikanen aan boord. Maar daar heb je geen last van, tenzij je de veel te dure dagexcursies vanaf de boot boekt, terwijl je meestal voor een paar euro met de trein naar de stad kunt.
Twee weken geleden zat ik weer in Tel Aviv en omgeving. Wat hebben ze toch lekker eten daar (link). Gelukkig was er deze keer, doordat een klant wat eerder weekend wilde hebben, tijd om naar Jeruzalem te gaan. Ondanks of juist dankzij dat ik niet tot een bepaald geloof behoor (ben niet gedoopt) maakte Jeruzalem veel indruk op mij. Bij de klaagmuur zie je de islam, het jodendom en christendom vlakbij elkaar en de andere richting op zie je de heilige Olijfberg en the oude ‘stad van David’…. ik was er ‘s avonds en duidelijk buiten de drukke uren en drukke seizoen en het was er aangenaam rustig en koel.
Vorige week was ik voor het eerst in Athene, wat ligt die berg Akropolis en het Parthenon erbovenop mooi, en wat hebben zee en lekkere gyros. Grappig detail waren de Starbucks overal in Athene. Ik ben helemaal weg van de Classic Hot Chocolate Without Cream.
Voor de kerst heb ik geen plannen, maar je weet nooit…. maar in januari een kort werkbezoekje aan Dublin, daarna in februari een dag of tien op vakantie in China (Bejing en Yangshuo en omgeving) en last but not least in mei naar de Berggorilla’s, daar wil ik al vanaf mijn tiende ofzo naar toe na het lezen van Dian Fossey’s “Gorillas In The Mist”!

Foto's

4aacc.jpg
4aacc.jpg
Yuri
4b538.jpg
4b538.jpg
Yuri
44716.jpg
44716.jpg
Yuri