Athene

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Athene image

Grieks avontuur - Startend in Athene

Athene
Griekenland
ChristaThieme

Grieks avontuur - Startend in Athene

Ons begin van de vakantie in Griekenland gaat goed van start. De vlucht van Schiphol naar Athene verliep uitstekend. Ondanks dat we van tevoren waren gewaarschuwd dat er lange rijen zouden staan, bleek dat je om 4 uur 's-nachts met enkel handbagage zonder problemen door kon lopen. Hoezo was dit één van de drukste dagen van Schiphol?!? Ook de douane-controle verliep soepel. De vlucht naar Athene ging ook sneller doordat we wind mee hadden waardoor we krap 3 uur later onze huurauto konden ophalen en naar Athene konden rijden.

We besloten om niet de snelweg te nemen maar "binnendoor" te gaan, alhoewel je het niet echt binnendoor kon noemen. Het betekende meer dat je langs de snelweg reed en daardoor door de buitenwijken van Athene richting het centrum de weg volgde. Het ziet er allemaal wat troosteloos uit. Dat de crisis is toegeslagen zie je duidelijk. De graffiti op de half afgemaakte gebouwen zijn de stille getuigen dat de bouwprojecten al lange tijd stil liggen. Bij één van de eerste supermarkten zijn we even gestopt om flessen water in te slaan. Met een temperatuurtje boven de 30 graden is dat absoluut nodig en onze ervaringen met het Canarische leven komen hier goed van pas.

Het hotel Divani Caravel is boven verwachting. Mooi, luxe en met het beloofde zwembad op het dak alwaar je een mooi uitzicht hebt over Athene en op de Acropolis. De eerste dag besloten we het rustig aan te doen. Terwijl de kids een duik in het zwembad nemen, bekijken wij alle gekregen informatie over de bezienswaardigheden. Daarna eten we in een restaurantje wat ons door de receptie is aanbevolen. Restaurant Oroscopo ligt om de hoek van het hotel en het eten en de gastvrijheid is voortreffelijk! Moe en voldaan duiken we ons bed in met de gedachte om de volgende ochtend vroeg op te staan om van de ochtendkoelte gebruik te maken.

We besluiten om de volgende dag een wandeling te maken door het oude centrum. Onze informatie vermeldt dat op zondag de wisseling van de wacht bij de Tombe van de Onbekende Soldaat plaatsvindt met een grote ceremonie. Die willen we graag zien. Onze route loopt via een aantal geocaches, zoals het standbeeld The Running Man dat ons baken wordt deze dagen, naar het Parlementsgebouw waar ook de tombe is. Onderweg komen we bij een kruispunt waar de aanwezigheid van veel politie aangeeft dat er iets staat te gebeuren. Het blijkt de parade te zijn die hoort bij de wachtwisseling. Wat een geluk dat we dit mee kunnen pikken! De kinderen hebben een mooi plaatsje kunnen veroveren om de wachtwisseling te volgen.

Na deze toeristische attractie zijn we de oude monumenten gaan bekijken zoals het Palathenische Stadium waar ook de eerste moderne Olympische Spelen werden gehouden, de Olympische Zuilen van Zeus en als laatste de Acropolis. Om bij de Acropolis te komen zijn we via de wijk Plaka een geocache gaan oppikken. Deze wijk is door de eilandbewoners die zich in Athene gingen vestigen gebouwd. De smalle straatjes met de witte huizen en vele traptreden doet ons denken aan de bergdorpjes in Gran Canaria. Op een gegeven moment denk je dat je op prive terrein komt, maar door de geocache weten we dat we door kunnen lopen. Dat levert een heleboel pittoreske plaatjes op.

Een aantal honderd meters verderop blijkt de ingang van de Acropolis te zijn. Door het rustige tijdstip (voor de meeste mensen is deze maand te warm) is het niet ontzettend druk en kunnen we genieten van al het moois dat de Griekse Oudheid ons biedt. Daar voor moeders een bezoek aan deze plaats al sinds de eerste (kunst)geschiedenislessen op het wenslijstje staat is dit een 'dream come true'. Via de zuidkant waar het Dyonisius Theater zich bevindt, zijn we de heuvel weer afgegaan. Moe in de benen door het vele klimmen hebben we voor een paar euro een taxi terug naar ons hotel genomen. Na wat afkoeling in het zwembad te hebben gezocht, besluiten we 's-avonds een taxi te nemen naar het Syntagma Plein om te eten bij een door onze reisgids aanbevolen restaurantje. Het eten was heerlijk en thuis gekomen duiken we moe ons bed in.

Op onze laatste dag in Athene besluiten we de Lycabettus heuvel te beklimmen waar een cache ligt en we een mooi uitzicht over de stad hebben. Dit keer loopt onze wandelroute door de wijk Kolonaki waar zich het 'oude geld' bevindt. Dat is te zien aan de statige hiuzen die groter en groener zijn dan de andere wijken. Later zien we vanaf de top dat vele huizen hier een zwembad op het dak hebben. In de wijk gaan de straten langzaam omhoog en is het klimmen goed te doen. De heuvel zelf met het steile pad aan de zuidkant in de volle zon is echter behoorlijk zwaar. Boven aangekomen maakt de pittoreske kerk van St. George, het waanzinnige uitzicht en het overheerlijke terrasje alles goed. De wandeling terug gaat zigzaggend via de oostelijke kant van de heuvel onder de schaduwrijke pijnbomen naar beneden.

Beneden aangekomen lunchen we uitgebreid in het restaurantje op de hoek waar we ook deze blog via de gratis wifi kunnen uploaden. De namiddag brengen we door aan de rand van het zwembad. Dan rest ons nog de tassen weer in te pakken zodat we morgen op pad kunnen naar het binnenland... richting Delphi.

Foto's

51aca.jpg
51aca.jpg
ChristaThieme
b5b84.jpg
b5b84.jpg
ChristaThieme
aa711.jpg
aa711.jpg
ChristaThieme