Akropolis

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Akropolis

Akropolis,
Griekenland


De Akropolis, een gebaand pad, maar wel één die op je bucketlijst thuis hoort. Wij hebben dit tempelcomplex in 2013 van onze lijst af kunnen strepen, tijdens onze roadtrip door Griekenland. Gebouwd op de 156 meter hoge tafelberg in de Griekse hoofdstad Athene, had het tussen 2000 en 1200 voor Christus eerst de functie van een burcht. Later bleef de Akropolis de religieuze kern van de stad, ook toen de bevolking zich in de benedenstad ging vestigen en de stad zich begon uit te breiden. De beschermgodin Athena had er haar belangrijkste heiligdom, de Oude Athenatempel, te zien op deze foto.

De tempel is hoogstwaarschijnlijk gebouwd in drie fasen, al is de precieze bouwgeschiedenis niet echt bekend. In 480 voor Christus werd de Akropolis door de Perzen ingenomen en werden de heiligdommen geplunderd en in brand gestoken. Een deel van de Oude Athenatempel stond volgens de geschriften van Herodus nog overeind. Maar niet zoveel als wij heden ten dage kunnen zien. Een groot deel is in de loop der jaren gerestaureerd.

Omdat het eigenlijk altijd wel druk is kan je het beste óf heel vroeg óf heel laat op pad gaan om de drukte te vermijden. Daarbij is het dan ook nog niet zo warm. Mocht je niet gebonden zijn aan de vakantieperiodes; januari is de minst drukke maand om de Akropolis te bezoeken.