Akropolis

De Akropolis is een 156 meter hoge tafelberg in de Griekse hoofdstad Athene. Het Parthenon torent hoog boven de stad uit. Ooit werd deze tempel gebouwd voor Athena Parthenos, de beschermgodin van de stad. Naast het Parthenon staan ook enkele andere bijzondere gebouwen op dit religieus centrum van de stad, waaronder de Nikè-tempel, de Propylaeën en het Erechtheion.

Informatie over Akropolis

Beste foto's & tips van Akropolis

'452679' door DennisWierenga '452679' door DennisWierenga

GriekenlandAkropolis

GriekenlandAkropolis

Orthodox met moderne.

DennisWierenga

Bovenop de Acropolis barst het van de toeristen, Japanners met hun klikkende camera's, Amerikanen die rijkelijk en luid strooien met hun superlatieven, Russen met nieuw geld die menen de baas van de wereld te zijn en zo kan ik nog wel even door generaliseren. Uiteraard zijn er ook een heleboel toeristen die niet aan de vooroordelen voldoen, ook uit Japan, Amerika en Rusland. Ook zie je veel Grieken, al dan niet geëmigreerd en nu op bezoek in het moederland, die zelf een kijkje komen bij het wereldberoemde culturele erfgoed waarvan er zoveel te bekijken is in Griekenland. Over de Orthodoxe priesters had ik ook vooroordelen, want Orthodox is dat niet hetzelfde als conservatief? De ouderwetse donkere gewaden werken mee aan het opbouwen van mijn vooringenomenheid. Want die zullen net als de Amish in Amerika wel verstoken blijven van moderniteiten. Ach en af en toe prik je in een keer door zo'n vooroordeel heen, als je een Griekse Pappa (priester) plotseling met een moderne camera in de weer ziet.

'559399' door whelder '559399' door whelder

GriekenlandAkropolis

GriekenlandAkropolis

Ultieme cover van...A

whelder

Uitleg overbodig en zo hoort het bij een cover van een Citytrip. Hoewel bijna iedereen de Akropolis zal herkennen zijn er relatief weinig mensen die de moeite doen om de Kessarianiheuvel te beklimmen waarvan deze foto genomen is. Dat is jammer want geen andere plek in de stad laat je zo goed zien wat het belang is van de Akropolis en hoe deze tempelberg het oude Athene van alle kanten overheerste. Achter de Akropolis zie je groot Athene uitlopen in de baai van Pireus. Als je goed kijkt zie je links achter de Akropolis nog de moderne staalconstructie van het olympisch stadion, de thuisbasis van de voetbalclubs Panathinaikos en AEK.

'845198' door ChristaThieme '845198' door ChristaThieme

GriekenlandAkropolis

GriekenlandAkropolis

Akropolis

ChristaThieme

De Akropolis, een gebaand pad, maar wel één die op je bucketlijst thuis hoort. Wij hebben dit tempelcomplex in 2013 van onze lijst af kunnen strepen, tijdens onze roadtrip door Griekenland. Gebouwd op de 156 meter hoge tafelberg in de Griekse hoofdstad Athene, had het tussen 2000 en 1200 voor Christus eerst de functie van een burcht. Later bleef de Akropolis de religieuze kern van de stad, ook toen de bevolking zich in de benedenstad ging vestigen en de stad zich begon uit te breiden. De beschermgodin Athena had er haar belangrijkste heiligdom, de Oude Athenatempel, te zien op deze foto. De tempel is hoogstwaarschijnlijk gebouwd in drie fasen, al is de precieze bouwgeschiedenis niet echt bekend. In 480 voor Christus werd de Akropolis door de Perzen ingenomen en werden de heiligdommen geplunderd en in brand gestoken. Een deel van de Oude Athenatempel stond volgens de geschriften van Herodus nog overeind. Maar niet zoveel als wij heden ten dage kunnen zien. Een groot deel is in de loop der jaren gerestaureerd. Omdat het eigenlijk altijd wel druk is kan je het beste óf heel vroeg óf heel laat op pad gaan om de drukte te vermijden. Daarbij is het dan ook nog niet zo warm. Mocht je niet gebonden zijn aan de vakantieperiodes; januari is de minst drukke maand om de Akropolis te bezoeken.

Laat kaart zien