Saint-tropez

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Saint-tropez image

St. Tropez, authentiek, rustiek, romantisch, joie de vivre en megalomaan mondain.

Saint-tropez
Frankrijk
DonaldBurghardt

St. Tropez, authentiek, rustiek, romantisch, joie de vivre en megalomaan mondain.

Saint Tropez...
Vroeger veel van gehoord natuurlijk, de Jet Set en de minuscule strandmode, het luxe rijke centrum waar jan-en-alleman niets te zoeken had.

En dan min of meer door toeval sta je er... in 6 jaren ben ik 8 of 9 keer in ST geweest en ik ben er verliefd op geworden. Ik weet niet precies wat het is. De rust in de drukte, de eenvoudige huizen (meer dan 4 verdiepingen is verboden evenals een bouwstijl anders dan authentiek) en de krankzinnige jachten met tot wel 6 dekken. De vrouwen die hier transformeren in onwereldlijke wezens, vrouwen van, naar ik inschat, een jaar of 65-70 die onverstoorbaar hun boodschappen doen in een doorschijnend tuniekje. Travestieten die in de avond over de kade flaneren evenals opgedofte mannen en tot catwalkwaardig getransformeerde adembenemende vrouwen. ST heeft het allemaal. Hier kunnen het schreeuwerige Cannes en Monaco echt niet tegenop. Op het platanenpleintje spelen mensen tot heel laat hun jeu de boule in de helle en sfeerloze halogeenlampen die het plein alle sfeer ontnemen ten koste van de prachtige authentieke straatlantarens.
De auto's die hier rondrijden zijn bizar, hier kom je alles tegen en sommigen hebben toegang tot de kade wat betekent dat je iemand bent. Geld is hier alles. Geld is hier de haarlemmerolie die alles smeert.
Alle bekende modemerken vind je hier waarbij Chanel de kroon spant. En houd je ogen open want regelmatig worden er beroemdheden gesignaleerd.
HET strand van Frankrijk en het hele Mediterrane gebied ligt hier om de hoek: Plage de Pampelonne. Na het middaguur ligt de baai vol met jachten om te laten zien hoe de lengte van een bepaald mannelijke lichaamsdeel zich omgekeerd evenredig verhoudt tot de inhoud van de bankrekening. De strandtenten laat je links EN rechts liggen want die zijn, hoewel soms toegankelijk voor het gepeupel, toch eigenlijk voor de beter bemiddelden. Het is geen strand voor kleine kinderen. Het loopt vrij steil af en de golfslag kan vrij stevig zijn met een dito onderstroom. Het water is er helder maar kijk uit voor kwallen, de kleine bruine rakkers kunnen zeer gemeen steken.
Parkeren aan het strand moet je even weten te vinden. Er is er eentje die vanaf de hoofdweg naar beneden slingert tussen muren met toegangshekken en dan een heel lang rechtstuk recht op de zee af. Vanaf halverwege het rechte stuk is links een parkeerplaats te zien tussen bomen en rechts met op het eerste stuk na de ingang rieten carports. Hier betaal je 4 euro voor de hele dag en sta je geparkeerd tussen de Ferrari's, Lamborghini's, Maserati's, Rolls Royces, Bentleys enz. B.I.Z.A.R.
Voor de nudisten: vanaf deze parkeerplaats is het rechtsaf een meter of 300 naar het deel van het strand waar gekleed en naakt door elkaar heen ligt. (Navigatie parkeerplaats: 43.22017, 6.65950)
ST beschikt aan de westelijke zijde over een enorm parkeerterrein waar je niet overdreven veel voor betaald maar de weg en het parkeerterrein kunnen druk zijn en het is dus de overweging waard om vanaf de andere delen van de baai de Bateaux Vers te nemen, de groene watertaxi. kost wel wat maar vooral bij duisternis een beleving om de baai over te steken. Vanuit St. Maxime varen ze tot heel laat. Vanuit Port Cogolin en Port Grimaud is dit minder, dan moet je bijtijds terug.
De avond op de kade is een doel op zich. Je vergaapt je niet alleen aan de "normale" mensen maar vooral aan de decadente types op de jachten en natuurlijk de jachten zelf. Dit is een andere wereld, een parallel universum. Let even op wat ik bij een van de foto's heb geschreven, het is echt gebeurt, je verzint het niet en je gelooft het nauwelijks...
De karakteristieke plaatjes van ST komen overal opduiken en je neus uit, daarom hier een paar platen die andere kanten van ST laten zien.