Rhone vallei en Provence

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Facteur Cheval

Rhone vallei en Provence,
Frankrijk



Voor een geïnspireerd bezoek.....

......ga eens naar Palais Ideál, gelegen 47 Km. ten noordoosten van Valence en 90 Km. ten zuidoosten van Lyon, in het plaatsje Hauterives. Het paleis is ontworpen en gebouwd door een postbode, Ferdinand Cheval.

Zijn woorden;

''Als zoon van een boer'', wil ik leven en sterven om te bewijzen dat er in mijn categorie ook mensen van genie en energie zijn. Ik ben negenentwintig jaar plattelandsbode geweest. Het werk heeft mijn gloria bezorgd en de eer mijn enige gebruik’’.

Het paleis is opgebouwd uit gevonden stenen en schelpen, hij heeft er een diepe filosofische betekenis in weten te verwerken. Tijdens zijn dagelijkse postbode rondes verzamelde Cheval stenen in een mand op zijn rug en maakte er grote stapels van die hij in de avond met zijn kruiwagen ophaalde. Zo bouwde de postbode vanaf 1879, 33 jaar aan zijn paleis .Wat heel bijzonder is hij bouwde zonder enige kennis van zaken hindoeïstische tempeltjes, Arabische moskeeën met al het mystieke van de bouw van heilige bouwwerken uit de verre beschavingen.

Omdat hij samen met zijn naaste begraven wilde worden in het paleis maar daar geen toestemming voor kreeg van de overheid bouwde hij uit wanhoop na het overlijden van zijn vrouw in 1914 gedurende 8 jaar een graftombe op de begraafplaats van Hauterives in dezelfde stijl als zijn Ideële Paleis.

''Het graf van de eindeloze Stilte'' Gebouwd door Cheval van 1914 tot 1922'

In het dorp bij het plaatselijk postkantoor staat een borstbeeld van Ferdinand Cheval.

In het paleis worden van half juni tot half augustus avondvoorstellingen gegeven.

Palais idéal
26390 Hauterives
Tel : 04 75 68 81 19

Geopend: alle dagen,
behalve 25 December en 1 Januari
April t/m Sept. 9.oo tot 19,00 - Oct. t/m Nov. 9.30 tot 17.30
Dec. t/m Jan.10.00 tot 16.30 - Febr. t/m Maart 9.30 tot 17.30

zie ook [url="http://www.facteurcheval.com" target="_blank"] www,facteurcheval.com[/url]