Rhone vallei en Provence

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rhone vallei en Provence image

Kamperen in de provence

Rhone vallei en Provence
Frankrijk
ZEN.bertmargreet

Kamperen in de provence

Afgelopen juni tot begin juli gekampeerd in de Provence.
We hebben gemerkt dat de Provence toch nog gevarieerder is dan we vooraf hadden gedacht.
Onze start was op een boerencamping (la saousse) nabij malaucene. Kleine terassencampng met vanaf onze standplaats uitzicht op de Mont Ventoux. Vanaf daar o.a. Avignon bezocht, o.a. Palais des Papes. Auto over de brug, net buiten het centrum, geparkeerd en de stad in gewandeld. Zo heb je ook gelijk een mooi zicht op de Pont d'Avignon (van Sur le Pont d'Avignon, alhoewel we inmiddels begrepen hebben dat er destijds niet op maar onder de brug werd gedanst). We hebben een lekkere wandeling door de stad gemaakt.
Er zijn ook mooie wandelingen te maken vanaf de camping. Wij hebben ervaren dat over het algemeen de wandelpaden in Frankrijk goed staan aangeven. Daarnaast hebben we genoten van het zelf plukken en opeten van de kersen en amarenes. Vervolgens hebben we een municipalcamping uitgezocht in Maubec (bij Luberon-gebergte) weer een hele andere omgeving met mooie wandel en fietstochten. Van daaruit hebben we o.m. naar Gordes (in zomer m.i. te toeristisch) en de Abbaye de Senanque met de lavendelvelden bezocht. Een echte aanrader is het dorp Roussilion, bekend om de winning van oker. Bezoek het dorp bij voorkeur aan het einde van de dag wanneer de meeste toeristen zijn vertrokken. Met de zon op de rotsen komen dan de mooiste kleuren tevoorschijn. Ook zijn dan de schilderachtige straatjes bijna leeg en mooi om te fotograferen.
Ook naar Aix en Provence geweest. Een moderne stad met, door aanwezigheid universiteit en conservatorium, veel jonge en modieuze mensen. Zittend op een terrasje ook de bekende platanenstraat hebben we genoten van al het langskomend publiek.
Als je op je route wat binnenweggetjes neemt, dan kom je vanzelf onverwachte beelden tegen zoals een nog werkende waterradmolen en een stokoude (niet meer in gebruik zijnde) houten brug.
Daarna naar Greoux les Bains omdat we de grote aaneengesloten lavendelvelden wilden zien (vlakte van Valensol). Wij hebben daar erg van genoten. Omdat we zo dichtbij waren zijn we ook naar Gorge du Verdon geweest. Iindrukwekkend om te zien deze Grand Canyon van Europa.
Tot slot hebben we gekampeerd op een aardige municipalcamping in maussane les alpiles. Deze alpilles vormen een heel mooie heuvelrug en boden ons veel gelegenheid tot wandelingen. Op de camping zijn deze wandelroutes gratis verkrijgbaar met een goede uitleg over de af te leggen afstanden en de verwachte tijdsduur. Zo ontdekten we midden op de heuvelrug een in een dal gelegen meertje..
Het dorpje is niet supertoeristisch, maar heeft wel 23 restaurants.
Een mooi uitstapje is het dorp st Remy de Provence, waar Vincent van Gogh in het klooster zat nadat hij zijn oor had afgesneden en waar ook Nostradamus is geboren. Een leuk dorp, waar ook nog Romeinse overblijfselen te bezichtigen zijn.
We hebben voor een deel van ons bezoek gebruik gemaakt van de tips die staan in het opnieuw uitgebrachte leuke boekje Langzaam door Frankrijk. Dat gaat over de oude Route Napoleon van Parijs naar Menton. Op die manier kwamen we ook terecht bij Chateau Bas (onze zoon heet Bas), waar we uiteraard ook de nodige wijn hebben ingeslagen. Op de meeste wijnboerderijen is het overigens mogelijk om niet alleen flessen wijn te kopen, maar ook prima (in plastic tankje) tafelwijn.

Verder hebben we uiteraard ook in elk gebied waar we waren, de lokaal geproduceerde wijn geproefd en meegenomen.
De Provence is, zeker ook in de periode net voor de zomervakantie losbarst, een mooi en fraai gebied om naar toe te gaan.
Wij zijn er heen gegaan zonder uitgewerkte planning vooraf en dat is ons goed bevallen. En uiteraard hadden we nog de bijkomstigheid dat het bijzonder fraai weer was (anders dan het weer in Nederland in dezelfde periode).
Foto's

b3de2.jpg
b3de2.jpg
ZEN.bertmargreet
40f0f.jpg
40f0f.jpg
ZEN.bertmargreet
b2873.jpg
b2873.jpg
ZEN.bertmargreet