Frankrijk reisblogs

Het onmogelijke zichtbaar in Futuroscope

snekfen was er (tot 29 jul 2009) Gepost op 29 jul 090 reacties

Het onmogelijke wordt zichtbaar. Hoe kwamen de dinosaurussen aan hun einde? Wat zijn de dieren van de toekomst? Hoe is het honderden meters onder de zeespiegel? En nog iets: hoe is het als groentje om mee te doen in een spectaculaire race met de snelste auto’s die er zijn? Weer of geen weer, je kunt je de hele dag vermaken in het themapark Futuroscope net ten noorden van de Franse plaats Poitiers.
Een twintigtal ‘experiences’, zoals ze dat daar noemen, brengt de bezoekers ook nog eens hoog in de ruimte en in een duikvlucht boven de Nijl. Ook is de bezoeker tevens deelnemer aan een race van futuristische vliegende racemonsters, levensecht door de gebouwen van een stad, door een nauwe kloof en tussen honderden draaiende windmolens door. Allemaal films, vertoond op immense schermen voor je, om je heen en zelfs onder je. ‘Gewone’ films, maar ook 3D waarbij je de beelden haast aan kunt raken.
Eigenlijk was de dag te kort om alles te beleven in het themapark, daarom moet je keuzes maken. Futuroscope is niet zo heel bekend bij de Nederlanders, die op hun doorreis richting Bordeaux liever gas op de plank geven om op tijd aan te komen op hun vakantieadres. Zon en strand, daar gaat het ze meestal om. In het park is de Nederlandse taal dan ook een zeldzaamheid. Of toch niet? In de Cyber Avenue, waar alle computergames gratis te proberen zijn – ook surfen op internet is er gratis – huizen kennelijk toch de meeste landgenoten.
Met 1,6 miljoen bezoekers in 2008 maakte Futuroscope een stijging van bijna 5% door ten opzichte van een jaar eerder. Op basis van die gunstige cijfers willen de Fransen blijven vernieuwen. In twee jaar tijd kwamen er 50% nieuwe attracties bij, in de zomer van 2009 was de behuizing van de nieuwste attractie – ‘Arthur et les Minimoys’ – al in zijn volle glorie te zien. Opening gepland in december 2009.
Het park is een bezoek meer dan waard, ligt zelfs ideaal voor Nederlanders die op doorreis zijn, zuid- of huiswaarts. Een tussenstop met twee nachtjes in één van de elf hotels op loopafstand van het park, is aan te raden. Er zijn attracties voor mensen die niet van te veel dynamiek houden, maar voor de anderen is er veel te beleven in de dynamische films die her en der in de futuristische bouwwerken vertoond worden. Last van evenwichtstoornissen? Dan is het Mysterie van de Nijl misschien geen goede optie, want al zittende in een comfortabele stoel suis je warempel boven de Nijl, over kolkende watermassa’s en bergen. Je voelt de vlucht, het lijkt net echt.
Voor de minder dynamisch ingestelde bezoeker, is er bijvoorbeeld de 25 minuten durende show van illusionist Bertran Lotth met enkele sterke staaltjes van illusie. Ga ook zeker kijken naar de 3D-reis naar de maan, waarbij de Amerikaanse Apollo 11-vlucht (eerste mens op de Maan) bezoek heeft gekregen van drie dappere vliegen. Prat gaat het park op de nieuwste attractie: Dieren van de toekomst. Je zit in een wagentje, krijgt een sensor in je handpalm en moet onderweg door een speciale kijker turen om de dieren van de toekomst te zien. Je kunt ze aanraken en eten geven; een sterk staaltje van dimensionale-digitale techniek.
Hét hoogtepunt vindt trouwens in de duisternis plaats en dat is de grote show rond het grootste meer van het park, rijkelijk voorzien van fonteinen. Om kwart voor elf wachten duizenden toeschouwers in spanning af hoe ‘Het mysterie van de blauwe (muziek)noot’ zich ontwikkelt. Het wordt een dynamische show met gebruik van water(fonteinen), vuur, laserstralen en fraaie 3D-technieken, die personages over het water doen zweven. Het afsluitende vuurwerk is de kroon op deze show.
Het park is schoner dan schoon, telt restaurants in alle categorieën, bezit tal van speelvoorzieningen voor jongere kinderen – waarvan een deel ook voor de ouders aardig is – en is niet duurder dan menig Nederlands pretpark. Zijn er dan geen verbeteringspunten te melden? Hooguit de vertaling van de diverse shows. Bij de ingang is een apparaatje te huur dat de Franse taal bij veel shows vertaalt. Niet in het Nederlands, maar alleen in Engels of Spaans. Bij de meeste shows overstemt de Franse stem heel duidelijk het Engels dat in het oortje klinkt. Jammer, want zo is niet alles helemaal goed te begrijpen. Meestal echter zeggen de beelden al genoeg.
Futuroscope ligt aan de A10 vlakbij Poitiers in de Poitou Charente, afslag 28. Ook de TGV stopt pal voor de ingang van het park. Dagkaarten kosten 35 euro voor volwassenen, 25 euro voor jeugd in de leeftijd van 5 tot en met 16 jaar en helemaal iets voor al die kinderen onder de 5 jaar. Op www.futuroscope.com is alle informatie te vinden.

snekfen Positie 7074 (0 p.) Lid sinds 29-07-2009 Foto's en tips: 34 Blogs: 4 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Futuroscope bij Poitiers, de moeite waard.
blogfoto nr. 2
Hoezo future?
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Koopjes nin de Muttrah Souq
3 2
Gepost op 24 oktober
Oman Muscat
Marais-Poitevin
0 0
Gepost op 20 augustus
Frankrijk
Ga eens achterom in Wyoming
4 2
Gepost op 30 juli
Verenigde Staten Wyoming

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.