Provence-Alpes-Côte d'Azur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het zout van de Camargue

Provence-Alpes-Côte d'Azur,
Frankrijk


De Camargue is een gebied dat gelegen is in het zuiden van Frankrijk, op de plaats waar de Rhône uitmondt in de zee. Toeristisch gezien is het gebied vooral bekend vanwege de in het wild levende grijswitte Camargue paarden, de zwarte stieren, en de roze flamingo's. Het is een vlak en zeer waterrijk gebied met veel meren en lagunen, moeras- en grasland, duin- en bosgebieden. Maar daarnaast kan je in de Camargue ook kennismaken met enkele lokale tradities en kan je er terecht voor een cultureel aanbod.
De Camargue staat echter ook bekend omwille van het indrukwekkende proces van de zoutwinning. Het vormt zelfs een van de belangrijkste zoutgebieden in Europa. Een groot deel van de zoutpannen vind je in Salin-de-Giraud, waar ze een totale oppervlakte van 11.000 hectare beslaan.
De vlaktes hebben hun roze kleur te danken aan de dunaliella salina. Dit is een van origine groene micro-alg die onder invloed van het extreem zoute water in de zoutpannen roze kleurt. Het algje is zeer gewild in de cosmetica-industrie.