Parijs

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Parijs image

Kerstmarkt van de Champs-Elysées

Parijs
Frankrijk
RoyanvanVelse

Kerstmarkt van de Champs-Elysées

Met het einde van het jaar in zicht dienen de kerstmarkten zich weer aan. De lichtstad Parijs is er helemaal klaar voor. Dit jaar echter zonder de grote kerstmarkt aan de Champs-Elysées. De gemeente en de organisatie van kermisattracties hebben geen overeenstemming weten te bereiken.

Tot vorig jaar toe was langs de bekende Parijse boulevard in houten chalets van alles te verkrijgen: eten, drinken, handwerk en lokale producten uit het hele land. Ook waren er tal van animaties voor jong en oud. De boulevard werd feestelijk verlicht en breidde zich zelfs uit naar het winkelgedeelte van de Champs. Het kerstdorp dat ieder jaar 15 miljoen bezoekers trok eindigde op de Place de la Concorde bij het traditionele grote rad.

Als je er ooit van gedroomd had om op de Champs-Elysées te schaatsen, bood de kerstmarkt je de kans om daadwerkelijk de ijzers onder te binden en je op glad ijs te begeven. Daarna kon je genieten van een wafel, een pannenkoek of warme wijn bij één van de uitbundig versierde kramen. Toeristen en Parijzenaars flaneerden langs de kersstalletjes op zoek naar een kadootje, een snuisterij, iets lekkers, of gewoon voor de gezelligheid. De warmte die overal vandaan kwam evenals de vrolijke muziek gaven je ook ruim voor de feestdagen al een echt kerstgevoel.

Het grote rad, dat opgesteld stond tussen de Obélisque en de tuinen van de Tuileries, gaf je de kans om dit alles van boven te bekijken. Je bevond je dan op een unieke locatie, met om je heen de Arc de Triomphe aan het einde van de boulevard, het Louvre aan de andere kant, voor je uit de Madeleine en achter je het Parlementsgebouw. Vanaf een hoogte van 65 meter zag je dan boven de vele daken de gouden koepel van de Invalides uitsteken, met daaronder het graf van Napoleon. Ook de Notre-Dame en de Eiffeltoren dienden zich aan. Een strategischere plaats kon je je amper wensen.

Er zijn gelukkig nog veel meer kerstmarkten in de stad, waaronder bij de Eiffeltoren. Deze biedt de kans om behalve de kerstsfeer te proeven, ook naar de recente vernieuwingen van deze meesterlijke constructie uit 1889 te kijken. De eerste verdieping, op een hoogte van 57 meter, is gerenoveerd en er zijn glazen vloeren aangebracht zodat de dapperste bezoekers de diepte in kunnen kijken. Toegangskaartjes kun je vooraf online al bestellen hetgeen wachtrijen scheelt. Je kunt met de lift of lopend de trappen op en af (tot de tweede verdieping). Het zijn wel iets meer dan 700 treden.

Op 31 december in de avond wordt het druk bij de Eiffeltoren. Het lijkt wel of een groot deel van Parijs zich dan hier verzamelt om het nieuwe jaar in te luiden. Tussen de vleugels van het paleis van Chaillot in is het echt té druk. Je kunt er amper nog lopen door de mensenmassa. De tuinen van Trocadéro, iets lager, of zelfs de Champ de Mars aan de overkant van de Seine, bieden meer ruimte. In een gemoedelijke sfeer wordt hier door zo’n 60.000 mensen hardop afgeteld tot het nieuwe jaar. De Eiffeltoren is dan prachtig verlicht en om middernacht knipperen alle lampen van het 324 meter hoge gevaarte. Wanneer het nieuwe jaar ingaat wordt er geen vuurwerk afgestoken maar hoor je wel overal om je heen het geknal van champagnekurken. Er wordt samen geproost en getoost op het nieuwe jaar, met vrienden en familie maar ook met willekeurige onbekenden.

In de ochtend op 1 januari slaapt vervolgens de hele stad. Boulevards zijn leeg en je ontdekt dan een ander Parijs. Geen opstoppingen, geen getoeter. Het betekent niet dat de kerstmarkten ook al voorbij zijn. Later die dag gaan ze gewoon weer open, en dat voor nog een paar dagen.

Foto's

fcae3.jpg
fcae3.jpg
RoyanvanVelse
7dd81.jpg
7dd81.jpg
RoyanvanVelse
59ff5.jpg
59ff5.jpg
RoyanvanVelse
32c8c.jpg
32c8c.jpg
RoyanvanVelse
3c5a4.jpg
3c5a4.jpg
RoyanvanVelse
7fef1.jpg
7fef1.jpg
RoyanvanVelse
ff9a5.jpg
ff9a5.jpg
RoyanvanVelse