Parijs reisblogs

Shakespeare and Company

lezeresje was er (tot 17 jan 2010) Gepost op 17 jan 100 reacties

[b]Shakespeare and Company Parijs
[/b]
‘Shakespeare and Company’ is een boekhandel boordevol boeken, die overal waar je maar kijkt, in rijen en stapels en zonder enig zichtbare orde, in de winkel staan of liggen. ‘Shakespeare and Co.’ is te vinden in het hartje van Parijs, in het Quartier Latin, de studentenwijk. Als je met je rug naar de winkel staat, kijk je recht tegen de Notre Dame aan, aan de overkant van de Seine.

Geschiedenis

De huidige winkel is genoemd naar een eerdere boekwinkel met dezelfde naam, die gesloten werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze oorspronkelijke boekhandel was van 1919. De langste tijd van zijn bestaan was hij gevestigd aan de Rue de l’Odeon tot aan de sluiting in 1941.

Sylvia Beach was de oprichter en eigenaar. De winkel werd beschouwd als een centrum van de Anglo-Amerikaanse literaire cultuur in Parijs. De winkel werd vaak bezocht door schrijvers en kunstenaars van de ‘Lost Generation’, zoals Ernest Hemingway, Ezra Pound, F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, George Antheil, Man Ray en James Joyce.
Controversiële boeken als ‘Lady Chatterley’s Lover’ van DH Lawrence, die verboden was in Engeland en de Verenigde Staten, waren er te koop.

De boekwinkel fungeerde ook als uitgeverij voor boeken die in andere landen niet mochten verschijnen, zoals ‘Ulysses’ van James Joyce in 1922.

Naar verluidt, werd de winkel in de Tweede Wereldoorlog gesloten omdat Sylvia Beach een Duitse officier het laatste exemplaar van Joyce’s ‘Finnegans Wake’ niet wilde verkopen. De winkel aan de rue de l’Odeon is nooit heropend.
De huidige winkel

In 1951 werd de huidige boekwinkel geopend door de Amerikaan George Whitman onder de naam ‘Le Mistral’. Net als het originele ‘Shakespeare and Company’, werd de winkel al snel een centrum van de literaire bohemien-cultuur van de linker Seine-oever.

Na de dood van Sylvia Beach in 1962, werd de naam van de winkel veranderd in ‘Shakespeare and Company’. In de jaren 1950 diende de winkel als basis voor veel schrijvers van de ‘Beat Generation’, zoals Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Gregory Corso, en William Burroughs.

‘Shakespeare and Company’ wordt nu geleid door dochter Sylvia Whitman. George Whitman (1912) moet bijna honderd jaar zijn, als hij nog leeft.

Lees verder

lezeresje Positie 8962 (0 p.) Lid sinds 17-01-2010 Foto's en tips: 0 Blogs: 1 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.