Parijs

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Parijs image

Parijs

Parijs
Frankrijk
Wampie

Parijs, een romantische stad, volgens velen!

Op zaterdag 24 juli gingen we dan eindelijk weg. Om 07.30 uur vertrok de bus vanaf het Amstel Station te Amsterdam. Fijn vond ik het niet om met de bus naar Parijs te gaan. Maar goed, je kan niet alles hebben! We hadden nog een stop in Rotterdam en Brussel. Daar moesten ook nog mensen instappen. Hierna gingen we door naar Parijs. Vanaf Amsterdam naar Parijs was het een rit van ongeveer 8 uur. Nadat we in Parijs aan waren gekomen gingen we meteen naar ons hotel, vlakbij station 'Gard du Nord'. Het hotel was genaamd: 'Hôtel Paris Nord**'. Het hotel is vrij klein en is erg simpel. De kamer is dat trouwens ook, maar het is er schoon. Je hoeft er alleen maar te slapen. We kwamen bij het hotel ongeveer om 16.00 uur aan.

Toen we onze spullen in onze kamer hadden gezet gingen we meteen naar de Sacré Coeur. Deze witte basiliek ligt op de heuvel van de Montmatre en is een uit de hand gelopen grap van een suiker bakker. Het werd opgericht na de nederlaag tegen Duitsland rond 1870/1871. In 1919 werd de basiliek aan het Heilig Hart van Jezus gewijd. Nu beklimmen duizenden mensen dagelijks de vele trappen om van het uitzicht te genieten en de basiliek te bezoeken. Het was er binnen erg mooi. Helaas mocht er niet fotograferen. Dat was een beetje jammer. Het is wel de moeite waard.

Hierna zijn we even naar de Moulin Rouge geweest. Hier zijn luxueuze reveus te zien en is onsterfelijk gemaakt door Henri de Toulouse - Lautrec. De Moulin Rouge ligt aan de voet van de Montmatre en is tevens het geboortehuis van de Cancan. Vanaf het metrostation Blanche hebben we de metro gepakt naar de Eiffeltoren. Deze toren is 300 meter hoog en is symbool van de stad. Het was ook lange tijd het hoogste bouwwerk ter wereld. Het is door Gustav Eiffel opgericht ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Franse Revolutie en de Wereldtentoonstelling in1889. We zijn maar niet in de Eiffeltoren gegaan i.v.m. hoog te vrees, maar ik heb me laten vertellen dat je vanaf het eerste platform al mooi uitzicht hebt en deze platform is al 115 meter hoog. Je kan zowel met de ligt als met de trap de toren in.

Hierna vonden het voor de eerste dag wel genoeg, dus we gingen met de metro terug naar het hotel waar we lekker hebben gedoucht en een biertje hebben genomen. Daarna gingen we maar lekker slapen. De volgende dag gingen we eerst naar het ontbijt. We kregen een Croissantje, een halve stokbroodje, thee, een glas jus en wat jam. In ieder geval beter dan in London. Maar wat dacht je dan van een simpel hotel?

Na het ontbijt gingen we naar Musee du Louvre, althans de binnenplaats ervan, want het was anders niet te doen met wat we wouden. In deze museum vindt je o.a. de 'Mona Lisa' van Leonardo da Vinci en de 'Kantklossers' van Johannes Vermeer. Het gebouw zelf is een vesting van renaissancepaleis en stamt uit de 12de eeuw. Natuurlijk is er veel meer te bezichtigingen in dit museum. Een tip: NEEM ER DE TIJD VOOR ALS JE ER HEEN WILT.

We gingen hierna naar de Champs Elysées, want daar eindigde de tour. Hier hebben we erg lang gewacht totdat eindelijk de wielrenners aankwamen, maar het was een hele happening. Voordat de renners voorbij kwamen was er eerst een reklamekaravaan van een uur. Dat was ook erg leuk om naar te kijken. Nadat de tour was afgelopen gingen we naar de Arc de Triomphe. We waren er toch in de buurt. In 1809 had Napoleon opdracht gegeven tot bouw ter ere van zijn Grande Armée en zijn overwinning in de slag bij Austerlitz. Het duurde nog 30 jaar totdat de plannen waren verwezelijkt. Onder één van de bogen ligt het graf van de onbekende soldaat en het is teven het vertrekpunt van de militaire parade op 14 juli. Het graf van de onbekende soldaat en de triomfboog is via een ondergrondse passage te bereiken. Dit was ook tevens het einde van de tweede dag, want we vonden het wel even genoeg.

Op de laatste en tevens terugreisdag zijn we na het ontbijt naar de Notre Dame gegaan om deze te bezoeken en te bezichtigen. De Notre Dame is gebouwd tussen 1163 & 1345 in opdracht van Bisschop Maurice de Sully. Op plaats van deze kathedraal nu staat, stond zo'n 2000 jaar geleden al een Romeinse Tempel. De Notre Dame heeft 3 grote indrukwekkendetoegangpoorten, mooie 'Glas-in-lood'-ramen en geweldige luchtbogen. De 'Glas-ín-lood'-ramen hebben een diameter van ruim 10 meter. In deze kathedraal vond ook de kroning plaats van Napoleon. Tijdens de revolutie werd de Notre Dame omgevorg tot: 'tempel van de rede': de kerk dreigde tot een ruine te evrvallen, maar door de roman 'De klokkenluider van de Notre Dame'. van Hugo Victor een beroep gedaan op het publieke opinie om deze toestand niet langer te tolleleren. Hierdoor werd de kathedraal gerestaureerd.

Na de Notre Dame zijn we naar de Dôme des Invalides gegaan met de metro. In dit inmens gebouw is ook het musee d'Armée gevestigd. Dit is tevens de grootste legermuseum in zijn soort en dient tot meerdere glorie van het Franse leger. Hier vind je o.a. diverse harnassen, wapens, kanonnen, legertanks en nog veel meer. Het gebouwencomplex is op één na grootste dat onder zonnekoning Lodewijk XIV werd voltooid. De koepel van het gebouwencomplex is één van de hoopgtepunten. Onder deze koepel is de graftombe van Napoleon Bonaparte en daar kwamen we ook voor.

Hierna moesten we zeker terug om onze spullen op te halen en naar de bus van Eurolines. Op zich is het een mooi land alleen vind ik die Fransen niet gastvrij. Of ik er nog ooit nog naar terug ga weet ik niet zeker. Er waren natuurlijk we wat hooptepunten, maar dat waren ze zeker niet allemaal.

De foto's van o.a. de Tour de France zijn te vinden op mijn site.