Parijs, Frankrijk image
Lkoedam

Parijs, Frankrijk

Je denkt Parijs wel gezien te hebben? Zoek de grens op! In de wijken Belleville en Ménilmontant, in het uiterste noordoosten van de stad, wacht een spannende, multiculti smeltkroes van krakers, kunstenaars, orthodoxe joden, communistische arbeiders en Chinese chefkoks.



Tekst: Mark Mackintosh, Fotografie: Tom van der Leij



Parijs op het randje



In den beginne, voordat de grote boze stad ze in de tweede helft van de negentiende eeuw opslokte, waren Belleville en Ménilmontant slaperige dorpjes met een stel wijngaarden. Parijzenaren kwamen er in het weekend belastingvrij witte wijntjes drinken in guinguettes, plattelandskroegen. De industriële revolutie en de enorme groei van de arbeidersklasse maakte een einde aan de idylle. De Franse arbeidersgelederen werden in de twintigste eeuw versterkt door migranten uit Oost-Europa, Afrika en Zuidoost-Azië. Hun leefomstandigheden waren vaak erbarmelijk – de afname van de industriële sector leidde tot hoge werkloosheid en verval van de buurt. In de jaren zestig was de gemeente het zat – een hoop woningen sneuvelden onder de sloophamer en werden vervangen door lelijke flats. Gelukkig is nog volop oude architectuur bewaard gebleven en trok in de jaren negentig een nieuwe generatie kunstenaars in de leegstaande fabrieken en ateliers, op de voet gevolgd door studenten en families die op zoek waren naar goedkope woonruimte. Anno 2009 zijn Belleville en Ménilmontant les quartiers les plus branchés, de hipste wijken van Parijs. Toeristen zijn daar gelukkig nog niet achter gekomen en het gezellige maar tegelijkertijd rauwe karakter van de buurten is voorlopig veiliggesteld.



Multiculti smeltkroes

Een buurtwandeling neemt gemakkelijk een hele dag in beslag – bij gebrek aan grote monumenten en architectonische hoogstandjes, kun je je concentreren op de vele multiculti restaurantjes en cafés, de levendige kunstscene en twee heerlijke stadsparken. De metrohalte Belleville, op het kruispunt tussen Rue de Belleville en Boulevard de Belleville/de la Villette, is het hart van de buurt en het logische startpunt van je trip. Je wordt meteen in een ware smeltkroes van culturen gestort: aan je rechterhand is een joods Noord-Afrikaanse enclave, aan je linkerhand hebben Franse bohémiens de overhand. Recht voor je strekt Chinatown zich uit. Ga je de andere kant op, dan kom je in een Noord-Afrikaanse moslimenclave en in het studentenleven van Ménilmontant terecht. De route voor onderstaande hotspots kun je naar eigen inzicht uitstippelen, maar het verdient aanbeveling bij zonsondergang in het Parc de Belleville te belanden – het weergaloze uitzicht op de stad doet niet onder voor dat op Montmartre, minus de horden toeristen.



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.