Parijs gaat op de fiets image
Thierry

Parijs gaat op de fiets

Met de auto Parijs in wordt door menig chauffeur gezien als een ware nachtmerrie. De stad begint dat ook door te krijgen en wil er door middel van een grote campagne iets aan doen: Lang leve de fiets!

De campagne Vélib onttrekt zijn naam aan de combinatie van Vélo (fiets) en Liberté (vrijheid), wat het doel van deze actie mooi omschrijft. Het resulteerde in een dozijn fietsers dat afgelopen weekend hijgend de Champs-Élysées overtrapte, onderwijl aangemoedigd door een hoop toeschouwers. Het startschot van Vélib was hiermee gegeven.

Meer dan 10.600 fietsen zijn voor de verhuur beschikbaar gesteld voor de inwoners of bezoekers van Parijs. De fietsen kunnen op 750 verschillende stallingen gehuurd of teruggebracht worden. De actie is opgezet door het gemeentebestuur in samenwerking met reclamebureau JC Decaux, die voor de beschikking over zoveel fietsen gezorgd heeft. In rol daarvoor mag het bureau exclusief gebruik maken van 1628 billboards in de stad voor eigen promotie.

Burgemeester Bertrand Delanoë is vader van de campagne. Sinds hij in 2001 zijn positie beklom, zijn er 125 fietspaden bijgekomen in Parijs. In 2020 wil de burgemeester het autogebruik in de stad gereduceerd hebben met twintig procent. Bepaalde centrale wegen in Parijs zijn nog altijd niet fietsvriendelijk, zoals de Champs-Élysées. Toch lijkt de campagne Vélib een stapje richting de 'droom van burgemeester Delanoë'. Degenen die de stad moeten doorkruisen zijn hem in ieder geval dankbaar!