Nancy

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centrum Nancy

Nancy,
Frankrijk


Op weg naar het zuiden van Frankrijk kent menigeen het rijtje Maastricht - Luik -Luxemburg - Metz - Nancy. Normaal gesproken wordt er met hoge snelheid over de Route du Soleil gereden richting het zonnige zuiden. Er is nauwelijks aandacht voor de steden die gepasseerd worden.

Dit gold ook voor ons,telkens was het weer zo slecht dat we na één nacht op de camping snel doorreden. Dit jaar was het prima weer, dus geen excuus meer om snel te vertrekken en daar hebben geen spijt van gehad, een prachtig centrum.

Nancy ontstond in de 11e eeuw rond de burg Gérard van de Elzas. Deze werd jaren later in de as gelegd door een grote brand maar herbouwd door Mathias II van Lotharingen. Nancy werd al gauw de grootste stad in de streek en was menigmaal het middelpunt van veroveringen. Karel de Stoute sneuvelde in 1477 in de omgeving bij een poging de stad opnieuw in te nemen.
In 1736 vindt er voor Nancy een belangrijke gebeurtenis plaats want dan besluit Lodewijk de XV zijn schoonvader Stanislas in Lotharingen te installeren. Stanislas was de onttroonde koning van Polen maar een aimabele man die ook een groot kunstliefhebber was. Hij laat Nancy uitgroeien tot een stad die verweven is met kunst Stanislas liet als erfgoed aan de stad ook vele fonteinen, paviljoenen en het prachtige Place Stanislas achter. Er wordt gezegd dat dit plein een van de mooiste van Frankrijk is.
Het plein is omgeven met prachtige smeedijzeren en verguldde hekken die gemaakt zijn door Jean Lamour. Deze hekken verbinden alle gebouwen rond het plein met elkaar.
Op het plein bevinden zich Musée des Beaux-Arts, welke behoort tot de oudste musea van het land. Verder het Hotel de Ville, Arc de Triomph, het Opera Gebouw en het plein is geheel autovrij. Er zijn leuke terrassen en prima restaurants.