Marseille

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Marseille image

Memories of Marseille

Marseille
Frankrijk
Awesomemore

Memories of Marseille

Marseille, zoals zoveel havensteden, heeft meer dan een paar rafelige randjes. Maar wanneer je de tijd neemt om de stad te ontdekken, zie je uiteindelijk de warme kleuren en rijke patronen van deze Mediterrane smeltkroes.

Marseille heeft een hoop te bieden. Tig soorten keukens, mode, design, moderne en oude architectuur, historie, cultuur, kunst, een vriendelijke bevolking en, dankzij een mini archipel voor de deur, zelfs natuur.

Tussen het harde werken en leven door weten de Marseillais prima te genieten. Bijvoorbeeld op plekjes als deze:

Eten
Les Pieds dans le plat is een Frans vlakbij Cours Julien met een ‘menu van de markt’. Heerlijk voorgerechten, een uitgebreide en betaalbare wijnkaart, verse ingrediënten en een mooie binnenplaats. Vive la vie!

Les Pieds
2 Rue Pastoret
Marseille
T: +33 491 487 415

Rondom Cours Julien vind je ontelbare boulangiers en markten vol verse ingrediënten en ter plekke bereide maaltijden uit de wereldkeuken. Croissants, baguettes, makarons, bouillabaisse, je volgt gewoon je neus en laat de smaakpapillen de rest doen.

Voor verse vis kun je ook de boot (2 maal per uur 10 euro retour) vanuit de oude haven naar Isle de Frioul nemen. Voor 10 euro bestel je een Fruit de Mer in het postzegelhaventje van het 100 zielen tellende eilandgehucht.

Drinken
Pal aan de Vieux Port ligt aan het einde van een verborgen trap La Caravelle. Deze oude hotelbar met houten muren is een hotspot voor lokalo’s die geen genoeg lijken te kunnen krijgen van de Pastis en gratis hors d’oeuvre die ze na 1830 serveren,

La Caravalle
34 Quai du Port
Marseille 13002
T: +33 491 903 664
W: www.lacaravelle-marseille.fr

Een totaal ander watering hole is de mode-muziek- theater-kapper-boutique-bar Oogie!. Deze hippe en relaxte tent is de perfecte plek om alle buzz op en om Cours Julien gade te slaan met een bier in en een wijn achter de hand.

Oogie!
55 Cours Julien
Marseille 13006
T: +33 4 91 53 10 70
W: www.oogie.eu

Shop
Van de luxe – maar wel aan een verbouwing toe zijnde - Galeries Lafayette tot de kunst en design winkeltjes van Panier (de oude stadswijk bij de haven), Marseille biedt genoeg om je te verliezen in een shopping streak. Lafayette heeft een grote food afdeling vol Franse delicatessen, maar houd je meer van etnisch eten, dan kun je in de rest van Marseille je hart ophalen. Voor pop-up stores en boetiekjes in een opkomende buurt vol graffiti en tags hobbel je omhoog naar (het gebied rond) Cours Julien.

Hike
Nog niet zo lang geleden was water voor Marseille een economisch en militair instrument. Je kon er op varen met transportschepen, moest het verdedigen en dat was het dan wel. Sinds Marseille werd uitverkozen tot Europese Culturele Hoofdstad is dit gelukkig veranderd. De stad staat steeds minder met de rug naar het water toe en heeft ook de voormalige militaire Frioul archipel bij de stad getrokken middels een ferry verbinding vanuit de Vieux Port. Binnen 30 minuten kun je uren lang wandelen in ongerepte (rots)natuur of (15 minuten varen) een bezoek brengen aan Château d'If, beroemd uit Dumas’ boek The Count of Monte Cristo.

Cultuur & Geschiedenis
Het nieuwe waterfront van Marseille biedt een inspirerende mix van cultuur, historie, oude en nieuwe architectuur. Showpiece is Museum of European and Mediterranean Civilizations (MuCEM) dat op 7 juni 2013 haar poorten c.q. brug opende. Dit geweldige gebouw staat op een kunstmatig eiland en is via een 130 meter lange brug verbonden met het 17e eeuwse Fort Saint-Jean. Een andere voetgangersburg verbindt het fort op haar beurt met l’Esplanade de la Tourette vlakbij het Quartier Panier.

In de Panier kun je na een snelle blik in de St. Laurant kerk genieten van nog meer (Afrikaanse, Oceanische en Zuid-Amerikaanse) kunst in het imposante Vieille Charité. Dit 17e eeuwse armenhuis is op zichzelf al een prachtig complex en wordt nog eens extra aantrekkelijk door het museum dat er in is gehuisvest en de tijdelijke tentoonstellingen die men er organiseert. Tot 22 juni 2014 is dit bijvoorbeeld een knallende expo met het werk van Picasso, Magritte en Warhol.

Slapen
1) Heel centraal en op loopafstand van zowat alles ligt het AirBnB appartement van Agnes Mognes. Smaakvol ingericht met Zweeds en vintage design inclusief een dakterras met uitzicht is het hier meer dan prima toeven voor een hele (65 euro per nacht) schappelijke prijs om de hoek bij hotspot Cours Julien.

Historic design loft
61 Rue Sanac de Meilhan
Marseille
Provence-Alpes-Cote d'Azur 13001
W: www.airbnb.com/rooms/457171

2) Heel anders maar ook te gek is Au Vieux Panier, een kunstenaars hotel dat is gevestigd in een voormalige Corsicaanse groentewinkel. Elk jaar gaan vijf kunstenaars hier los op de kamers van deze Maison d'Hotes. Je slaapt dus in een vergankelijk kunstwerk, net als het leven.

Au Vieux Panier
13 Rue du Panier
Marseille
Provence-Alpes-Cote d'Azur 13002
T: +33 (0) 4 91 91 23 72
E: contact@auvieuxpanier.com
W: www.auvieuxpanier.com

Meer info
Een goede site om te lezen wat er gaande is in de stad: www.mylittle.fr/mylittlemarseille.

How to get there
Taxi's zijn van het prijsniveau Amsterdam. Je bent dus al snel 60 of 70 euro kwijt voor een ritje vliegveld-centrum. Even snel en een stuk goedkoper (25 minuten - 8 euro - www.navettemarseilleaeroport.com) is de shuttle bus of anders de trein (17 minuten – 6 euro - www.marseille-airport.com/access-car-parks/access/trains).

Voordeel van de bus boven de trein is dat je op het vliegveld instapt en bij Gare St Charles in het centrum van Marseille weer uitstapt terwijl je bij de trein nog eerst in een busje moet stappen om op het station te komen. Ook rijdt de trein slechts tot 22:20 en blijft de shuttle de hele nacht aansluitend op aankomende en vetrekkende vluchten rijden.

Voor foto's: memories of marseille

Foto's

fd00d.jpg
fd00d.jpg
Awesomemore