Lyon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lyon image

Lyon

Lyon
Frankrijk
Heleninlyon

Spectaculair lichtfestijn in Lyon

Spectaculair lichtfestijn in Lyon

Kaarsen, gekleurde lampionnen, fakkels, knipperende lampjes. De inwoners van Lyon zijn momenteel naarstig op zoek naar verlichting. Duizenden lampjes moeten komend weekend in de vensterbanken worden ontstoken, want het Fête des Lumières (6 t/m 9 december) staat weer in de startblokken.

Internationale lichtkunstenaars

Niet alleen ramen, ook talrijke gevels van de stad zijn verlicht. Sinds ‘99 worden lichtkunstenaars vanuit de hele wereld ingehuurd bekende plekken in de stad uit te lichten met spectaculaire lichtinstallaties.

In totaal zijn zeventig plekken verlicht met behulp van honderd twintig kunstenaars. Zoals de pleinen Place des Terreaux, Place des Jacobins en Place Bellecour. Of de prachtige gevel van kathedraal Saint-Jean in Vieux-Lyon en de futuristische gebouwen in de nieuwe wijk Confluence. Ook parken en rivieren staan in de spotlights. Parc de la Tête d’Or staat dit jaar in het teken van Chinese verlichting. En wat er te zien is aan de oevers van de Rhône en de Saône is elke keer weer een verrassing. Nieuw is de verlichting van de 1,8 kilometer lange voetganger- en fietstunnel van de wijk Croix Rousse.

De maagd Maria

De oorsprong van het lichtjesfeest is niet helemaal helder. Lyon heeft in elk geval al eeuwenlang een bijzondere band met Maria, en op 8 december is, volgens de katholieke traditie, Maria onbevlekt ontvangen. Sinds jaar en dag beklimmen inwoners van Lyon bij oorlog, ziekte of natuurrampen de heuvel Fourvière en vragen haar om bescherming. Bijvoorbeeld in 1638 als Lyonaisen massaal tot de maagd bidden Lyon te beschermen tegen scheurbuik. Een paar jaar later, in ’43, smeekt men haar de stad te behoeden voor de pest.

Waarschijnlijk is de herkomst terug te voeren op 8 december 1852. Dan staat in Lyon alles paraat voor de onthulling van een indrukwekkend Maria standbeeld op de heuvel Fourvière. Die dag barsten boven de stad hevige regen en onweersbuien los, waarop de religieuze autoriteiten besluiten de feestelijkheden te verplaatsen naar 12 december. Maar als op 8 december ’s avonds, op het uur van de inwijding, de wolken op wonderbaarlijke wijze verdwijnen, ontsteken inwoners van Lyon spontaan de eerste kaarsen in hun vensters. Vervolgens trekt men de stad in en eist de inwijding van het standbeeld. Onder druk van het publiek verlicht de kerk uiteindelijk het beeldhouwwerk.

Vandaag de dag torent Maria nog steeds hoog uit boven de stad. Het feest trekt inmiddels meer dan drie miljoen bezoekers naar Lyon, verdeeld over vier dagen.

Kijk ook op www.fetedeslumieres.lyon.fr