Lyon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Leuk Lyon!

Lyon,
Frankrijk


De meeste toeristen rijden snel om Lyon heen, op weg naar de zee en de zon. Dat is jammer want het oude centrum is wel heel leuk. In een dag kun je er veel zien en beleven. Overweeg dus eens een “rust”dag in Lyon.

Hier volgen een paar aanraders.

Ik heb een wandeling gemaakt langs de oevers van de Rhône en de Saône. Als je start bij het treinstation Perrache en eerst naar de Saône loopt kun je over een mooi voetpad langs woonboten en moderne architectuur doorlopen tot de plek waar beide stromen samenkomen.

Het kinderliedje: “De rivier de Rhône is een wilde vloed, wil je mee er over, kijk dan hoe dat moet…” is niet hier gemaakt, want de stroom vloeit rustig langs. Je kunt langs de Rhône oever terug lopen, maar er ook voor kiezen om via de Cours Charlemagne terug te gaan naar het station. De hele wandeling duurt (afhankelijk van het aantal foto’s dat je onderweg wilt maken) ongeveer anderhalf uur.

In ongeveer net zoveel tijd kun je vanaf station Perrache naar de Notre-Dame de Fourvière klimmen. Je steekt de Saône over bij de kathedraal Saint-Jean. Ga daar ook even binnen kijken. Naast veel uitingen van religieuze kunst vind je er een prachtig oud astronomisch uurwerk.
Vlakbij de kathedraal in de Rue Saint-Jean (in de oude binnenstad) zijn heel veel leuke winkeltjes en eethuisjes.

De Notre-Dame de Fourvière is gebouwd na 1870 omdat de aartsbisschop zijn dankbaarheid wilde tonen voor het feit dat Lyon gespaard bleef tijdens de Frans-Duitse oorlog. De basiliek torent heel fotogeniek boven de bomen uit. Er zijn meerdere routes om daar te komen. Ik adviseer je om via wat straten met steile bochten, langs de Romeinse opgravingen, naar boven te gaan. En daarna de terugweg langs de trappen door het park naar beneden te nemen.

De basiliek is zowel van buiten als van binnen echt het bekijken waard, dankzij de fraaie mozaïeken en ornamenten. Vergeet niet om ook in de crypte te gaan kijken.

Ik ben tijdens mijn ene dag in Lyon niet aan museumbezoek toegekomen. Maar voor liefhebbers is het Musée des Beaux -Arts een must. Voor mensen die van archeologie houden tip ik het musée Gallo-Romain, vlakbij de Romeinse theaters.
Al met al is een dag in Lyon dus geen rustdag…..maar wel de moeite waard.