Languedoc

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Languedoc image

Embrassement de la Cite Carcassonne

Languedoc
Frankrijk
Davied

Embrassement de la Cite Carcassonne

Op de ochtend van de 14de juli loop ik het station van Carcassonne uit. Hoera denk ik, ik heb het gehaald! Deze hele reis van liften en treinen om hier vandaag te zijn, noem me gek maar ik wil deze dag absoluut hier beleven.
Nu zult u denken, wat voor bijzonder schouwspel speelt zich in Carcassonne af op de nationale feestdag van Frankrijk? Ik zal het uitleggen.

Carcassonne trok mij van kinds af aan al omdat het een prachtige in tact gebleven 12de eeuwse citadel heeft. Compleet met een dubbele muur, wachttorens, een kasteel, een kathedraal en veel oude kleine straatjes en steegjes. Prachtig om uren in rond te lopen en je in een heel andere wereld te wanen.
Om het nog specialer te maken is er, net zo als in bijna elke Franse stad, een vuurwerkshow op Quatorze Julliet, de nationale feestdag van Frankrijk. Deze vuurwerkshow van Carcassonne (L'embrasement de la Cité) wordt gehouden boven de oude citadel, een prachtshow van meer als 25 minuten. Het publiek kijkt vanaf het nieuwe gedeelte van Carcassonne en de omliggende heuvels toe. Schattingen van het aantal bezoekers komen uit 700.000. Soms gaat men zelfs stilstaan op de snelweg om de show te zien.
's Ochtens bezoek ik de citadel van Carcassonne samen met een lokaal meisje die mij rondleidt. Ik heb haar ontmoet op de Couchsurfing website en het klikte gelijk. Ze neemt mij 's middags mee naar het platteland rond Carcassonne dat ook geweldig mooi is. We lopen een stukje langs het door UNESCO beschermde Canal du Midi om ons plekje voor 's avonds uit te kiezen. De citadel wordt intussen gereed gemaakt voor de show...
's Avond is het dan eindelijk zover, om half 11 worden de lichten gedimd en vanaf het nieuwe gedeelte van Carcassonne en de heuvels eromheen kijken 700.000 mensen gespannen toe. Wordt het net zo'n spektakel als vorig jaar?
In verschillende fases word het vuurwerk de lucht ingeschoten, van de muren gegooid en tot ontploffing gebracht. Een tussenstuk waarbij het lijkt alsof de citadel in zijn geheel in brand lijkt te staan doet het publiek denken dat het al is afgelopen. Als klap op de vuurpijl wordt het publiek een spetterende finale voorgeschoteld van honderden vuurpijlen die tegelijk de lucht in gaan.
Die vraag of het net zo'n spektakel was als vorig jaar is na 25 minuten met een volmondig ja te beantwoorden, wat een wervelende show weten die Fransen er van te maken. De hele tijd hoor je oooh's en aah's met een daverend applaus als toetje.

Na Parijs is dit de vuurwerkshow van Frankrijk die je gezien moet hebben! Misschien wel voor Parijs...
Om half 12 's nachts loop ik weer naar het station toe, voldaan en zeker wetend dat ik volgend jaar weer van de partij ben. Het was de hele reis dubbel en dwars waard!

Foto's

d3411.jpg
d3411.jpg
Davied
0e163.jpg
0e163.jpg
Davied
61c17.jpg
61c17.jpg
Davied