De 8 mooiste en onbekendste dorpjes van Frankrijk image
Eric Verhoeven

De 8 mooiste en onbekendste dorpjes van Frankrijk

Veel Nederlandse vakantiegangers komen niet verder dan de Autoroute du Soleil. Zonde, want juist de binnenwegen leiden je naar de leukste Franse dorpjes. De mensen achter de lijst Les Plus Beaux Villages de France verzamelden er 150. Wij kozen de acht mooiste uit.



De kleurrijke huisjes maken van Riquewihr een van de mooiste dorpen van het land (Foto: Reisreporter Pieter51)



1. Riquewihr, Bourgogne-Franche-Comté



In het oude wijndorpje Riquewihr, aan de wijnroute van de Elzas, vind je nog vele oude vakwerkhuisjes en kronkelende steegjes. De stad wordt omgeven door een oude stadsmuur, die grotendeels intact is gebleven. Via de hoofdstraat Rue de Charles de Gaulle kom je uit bij de oude stadspoort die ook zeker het bekijken waard is.





Een van de oude autovrije straatjes in Saint-Cirq-Lapopie (Foto: Reisreporter cbbijl)



2. Saint-Cirq-Lapopie, Midi-Pyrénées



Je bereikt Saint-Cirq-Lapopie via een lange slingerweg langs de rivier de Lot. Het dorpje zelf - een van de meest pittoreske van het land - ligt bovenop een rotspartij die hoog boven de vallei uittorent. Auto’s zijn hier niet welkom waardoor je heerlijk rustig rond kunt zwerven door de oude straatjes met leuke winkeltjes en historische gebouwen.





Vlakbij het dorpje vind je de watervallen in de rivier de Cèze (Foto: Reisreporter MCransCrans)



3. La Roque-sur-Cèze, Languedoc-Roussillon



Nóg zo’n autovrij dorpje is La Roque-sur-Cèze, gelegen tussen de wijngaarden aan de rivier de Cèze. Verwacht smalle steegjes, prachtig gerestaureerde huizen en een middeleeuws kasteel. het dorp is omgeven door natuur, met als hoogtepunt de watervallen in de Cèze. 



Reisreporter-tip: 'De watervallen zijn erg mooi en heerlijk om te zwemmen. Jongeren springen hoog van de rotsen. De rivier is het kleine zusje van de rivier de Ardèche. Erg mooi om even te stoppen als je er langs komt,' MCransCrans.





In Carennac zijn de middeleeuwse huisjes goed bewaard gebleven (Foto: Reisreporter adelheid)



4. Carennac, Midi-Pyrénées



Aan de rivier de Dordogne ligt het middeleeuwse dorpje Carrenac. Midden in het dorp staat de oude Saint-Pierre kerk en daaromheen liggen schilderachtige straatjes. Ook leuk: ga in de zomer de rivier op om te kanoën!





Vanuit Piana heb je een prachtig uitzicht over deze baai bij Corsica (Foto: Reisreporter Marjan)



5. Piana, Corsica



Één van de allermooiste dorpjes ligt op het Franse eiland Corsica. Het is hier heerlijk wandelen in de schattige straatjes met witte huisjes en op de schaduwrijke pleintjes vind je leuke terrasjes. 



Reisreporter-tip: 'Een prachtig landschap om doorheen te rijden of te wandelen is Calanches de Piana op Corsica. Dit gebied ligt vlakbij Golfe de Porto en is adembenemend mooi door de grillige rode rotsen en de strakblauwe zee als achtergrond,' Marjan.





In Roussillon vind je vele leuke terrasjes (Foto: Reisreporter moniquedonkersloot)



6. Roussillon, Provence-Alpes-Côte d'Azur



Uniek aan het prachtige Roussillon is de gelige kleur van de huizen, afkomstig uit de enige okermijn van Europa. Breng in ieder geval een bezoekje aan de groeve en verken de diepe kuilen en grotten. Na de wandeling volg je het gezellige hoofdstraatje naar een van de terrasjes. 





La Rogue-Gageac is tegen een rots omhooggebouwd (Foto: Reisreporter jeanique)



7. La Roque-Gageac, Aquitanië



Het pittoreske dorpje La Roque-Gageac ligt aan de rivier de Dordogne en is tegen een steile rotswand aangebouwd. Het is dan ook een stevige klim naar het hoogste punt. De beloning komt in de vorm van een prachtig uitzicht over de rivier en het dorp. 



Reisreporter-tip: 'Langs de rivier zijn bijna overal kano's en kajaks te huur. Wij hebben een route gekayakt van 20 kilometer lang. Dit bracht ons langs verschillende dorpjes en prachtige rotsformaties. Er zijn ook kortere routes beschikbaar. Het is echt een aanrader om een kano of kajak te huren, alleen al om deze schitterende stad vanaf de rivier te bewonderen,' jeanique.





Eguisheim is één van de kleurrijkste dorpjes van Frankrijk (Foto: Reisreporter Pieter51)



8. Eguisheim, Elzas



Dit Noord-Franse dorpje staat bekend om zijn kleurrijke huisjes en smalle, steile steegjes. Het parkeergeld dat je hier betaalt wordt besteed aan bloemen; de straten worden dan ook gesierd door prachtige bloemstukken en felle kleurtjes.