Cote d'Azur

Het oudste naturisme

Het oudste naturisme
Foto door : RoyanvanVelse
Het wordt eindelijk wat kouder nu en ik zag vanochtend al mensen met een muts op naar buiten lopen. Maar nog even, en dan maken we weer plannen voor de zomervakantie. Ile du levant is mijn favoriet.

“Het eiland waar de zon opkomt”. Dit is een van de betekenissen die men aan de woorden Ile du Levant toekent. Het is dan ook geen toevalligheid dat het kleine dorp op dat eilandje de naam Heliopolis heeft gekregen, stad van de zon. Ile du Levant is een van de eilanden ten zuiden van de Franse stad Hyères en ligt sereen in de blauwe en aanlokkelijke Middellandse Zee.

In de jaren ’20 van de vorige eeuw ontstond er met name in Duitsland een stroming die naturisme nastreef. Frei Körper Kultur (FKK) heet het daar nog steeds. Ook in Frankrijk kregen meer en meer mensen interesse in de gezonde levensstijl die door het naturisme werd gepropageerd: bloot zijn, sporten en gebalanceerd eten. Naaktheid werd in deze tijd echter niet overal getolereerd en naturisten moesten elkaar daarom op hiervoor gereserveerde plaatsen ontmoeten.

De gebroeders Gaston en André Durville waren allebei arts en voorvechters van deze nieuwe manier van leven. Toen zij in 1931 het eiland Ile du Levant bezochten, besloten ze om er een naturistencentrum op te richten. Een deel van het eiland werd bewoonbaar gemaakt middels de aanleg van paden en het aanwijzen van bouwpercelen. Huizen verrezen en vanaf 1932 kwamen de eerste naturisten vakantie houden op het eiland om daar ongestoord te genieten van de gezonde zeelucht en de stranden.

Anno 1932 was het naturisme op het eiland was niet per definitie naakt. Er werd gesport, gewandeld en gezond gegeten waarbij zo weinig mogelijk kleding werd gedragen. Zowel mannen als vrouwen hadden toegang tot de gymnastieklessen die in de ochtend in open lucht werden georganiseerd hetgeen voor deze tijd revolutionair was. De bouw en de inrichting van het dorp liepen niet heel voorspoedig maar Heliopolis nam vaste vormen aan en is vandaag de dag het oudste naturistencentrum van Frankrijk. De Franse marine maakte ondertussen aanspraken op een groot deel van het eiland waardoor het naturistische gebied in de loop der jaren werd gereduceerd tot slechts 10% van de totale eilandoppervlakte.

Vandaag is dat kleine deel nog steeds bewoond door een honderdtal vaste bewoners. Van de marine heb je absoluut geen last en het verboden gebied lijkt meer op een natuurreservaat dan op een militaire basis van waaruit soms buiten het vakantieseizoen missielen worden getest. Heliopolis bestaat nu al meer dan 80 jaar en het lijkt of de tijd heeft stilgestaan sinds de oprichting. De kleine basisschool heeft een paar jaar geleden pas zijn deuren gesloten. Voertuigen zijn niet toegestaan op enkele strikt noodzakelijke auto’s na zoals een personenbusje, een kleine vrachtwagen en de auto van de klusjesman. Elektriciteit is pas aan het eind van de jaren ’80 aangelegd en lang niet alle paden zijn verhard. ’s Avonds zijn deze wegen niet verlicht waardoor het aardedonker is. Op 15 kilometer van de kust is hier dan ook geen lichtvervuiling en heb je de kans om de enorme melkweg te observeren terwijl je op de achtergrond kleine uiltjes naar elkaar hoort roepen.

Het enige toegankelijke zandstrand is te bereiken via een 650 meter lang pad dat vanaf de haven over de rotsen leidt. Langs het pad staat een bord waarop duidelijk wordt vermeld dat naakt zijn verplicht is. Dit is vastgesteld middels een gemeenteverordening dus het is ook echt verplicht. Het strand waar je op uitkomt heet de Plage des Grottes en is niet groot maar het ligt aan een ondiepe baai waar je heerlijk in kunt zwemmen. Snorkelend is er in het heldere water veel vis te ontdekken.

Voor degenen die niet naar het strand willen maar wel graag zwemmen en zonnen zijn er elders langs de zee op de rotspartijen plekjes aangelegd waar je kunt neerstrijken op een harde maar vlakke ondergrond. De Bain de Diane, les Pierres Plates en les Moines zijn hier voorbeelden van. Ook hier staat het waarschuwingsbord: naturisme is verplicht! Boven de rotsen begint een natuurreservaat met smalle paden en verwilderde struiken. De begroeiing is weelderig en lijkt subtropisch met de vele cactussen, vetplanten, oleanders, palmen en eucalyptusbomen. Deze zelfde vegetatie omringt je ook tijdens de wandelingen over de bewoonde delen van het eiland.

Met uitzondering van de haven is het dragen van kleding langs de waterkant niet toegestaan. Op de paden over het eiland en bij de accomodaties is het naakt zijn gebruikelijk: het is immers een naturistencentrum. Er is echter geen sprake van overdreven en fanatiek nudisme. Als het koud wordt trekken mensen kleren aan, zo ook in de avond. Op het dorpsplein, waar zich een paar terrasjes en restaurants bevinden, wordt standaard kleding gedragen of in ieder geval een handdoek om de middel geslagen.

Het eiland straalt rust uit en is daarom een geliefde vakantiebestemming voor veel jaarlijks terugkerende bezoekers. In het hoogseizoen geldt de maand juli als de rustige maand. Gezinnen met kinderen genieten dan van strand en zee terwijl liefhebbers van zon en natuur ook heerlijk kunnen ontspannen. De maand augustus is drukker, niet alleen qua mensenaantal maar ook qua activiteit van de mensen. Er wordt dan wat vaker gefeest in de hotels en de enige nachtclub die het eiland rijk is en de restaurants zijn in de avonden meer gevuld dan de maand ervoor.

Ile du Levant heeft in meer dan 80 jaar een zekere mate van primitiviteit behouden maar heeft toch het nodige comfort te bieden. Er is weliswaar een camping aanwezig op het eiland maar veel pittoresker en prettiger zijn de vele woningen en kamers die te huur worden aangeboden. Veel daarvan hebben een onneembaar uitzicht op de zee, de kust of het eiland Port-Cros dat op een kilometer varen ligt.

Hier geldt niet alleen authentiek naturisme maar ook volledig naturisme. Dit laatste omdat het accent niet enkel ligt op het bloot zijn maar ook op een verblijf in een natuurlijke en sociale omgeving. De azuurblauwe achtergrond maakt deze entourage helemaal perfect.
0
14

Info over deze foto met tip

Reisreporter
Aantal keer bekeken
819
Geplaatst op
30 Dec 2015
Land
Bestemming
Categorie
Landschap
Laat kaart zien
 

14 reactie(s) bij "Het oudste naturisme"

 • profile image comment

  Het is een prachtig plekje zo te zien. Ik prefereer zelf aangekleed op reis te zijn, maar voor de liefhebbers een uitstekende tip!

  Door JMoerkens • geplaatst op 2015-12-30 21:30:08
 • profile image comment

  Hele goede info, leuk vastgelegd.

  Door CBurgstad • geplaatst op 2015-12-30 20:08:33
 • profile image comment

  Prima info bij deze mooie foto

  Door Leeu • geplaatst op 2015-12-30 17:56:04
 • profile image comment

  Goede info maar niet mijn ding ;)

  Door MvanderKnokke • geplaatst op 2015-12-30 16:19:12
 • profile image comment

  Voor de naturisten een paradijs. Een geweldig verhaal geschreven. Leuk om de historie te weten

  Door MiekeDeHaas • geplaatst op 2015-12-30 15:00:24
 • profile image comment

  Ik krijg bijna zin om naturist te worden ;-) Interessant stukje.

  Door RobHoekstra • geplaatst op 2015-12-30 14:29:05
 • profile image comment

  Jeetje wat een bijzonder verhaal en een hele uitleg, mooi opname

  Door agrotewal • geplaatst op 2015-12-30 14:10:11
 • profile image comment

  Top info voor mij als overtuigd geboren Naturist! Is het allemaal een beetje betaalbaar?

  Door AdriaanV • geplaatst op 2015-12-30 13:32:53
 • profile image comment

  Een mooi verhaal bij dito foto!

  Door Jeanne • geplaatst op 2015-12-30 12:24:59
 • profile image comment

  Mooi verhaal bij een mooie foto.

  Door chateau • geplaatst op 2015-12-30 12:20:31
 • profile image comment

  Uitgebreide info, maar mij zul je daar niet vinden.

  Door travelbag • geplaatst op 2015-12-30 12:19:28
 • profile image comment

  Goede tip voor naturisten!

  Door hestermaasdam • geplaatst op 2015-12-30 12:15:15
 • profile image comment

  Uitstekend geschreven en zeer duidelijk verhaal. Lijkt me voor naturisten ' the place to be!'

  Door neretslok • geplaatst op 2015-12-30 11:51:14
 • profile image comment

  Een goede en zeer uitgebreide tip! Ik ben echter geen naturist! Maar als je dat wel bent is dit echt de place to be!

  Door vulture1960 • geplaatst op 2015-12-30 10:05:57

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.