Cote d'Azur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cote d'Azur image

Cote d'Azur

Cote d'Azur
Frankrijk
DonaldBurghardt

Ramatuelle, David Hamilton tribute

De Cote d'Azur was het grote werkgebied van David Hamilton, een van mijn iconen. Dit blog gaat over Ramatuelle, een apart blog wijd ik aan St. Tropez.

Er leiden twee wegen naar Ramatuelle, vlak slingerend tussen de wijngaarden door en dan stijl omhoog en kronkelend bij het dorpje. Parkeren is er gratis maar het is vaak wel vol dus soms moet je even wachten tot er iemand vertrekt. Bij de hogere parkeerplaats van de twee is even voorbij de telefooncel een openbaar toilet, een belevenis op zich voor de echte doorzetter...

Ramatuelle is een klein bergdorpje dat druipt van de romantiek. De smalle straatjes en torenhoge muren, de enorme hoeveelheden planten, oude verveloze deurtjes en roestige spijlen van verdedigingswerkjes van weleer ademen een sfeer van intimiteit die zijn gelijke niet kent. Groot is het niet maar groots is het wel. Ik kan er uren rondlopen en snuffelen in de winkeltjes met ongekende prullaria. Sommige winkeltjes zijn zo groot als je huiskamer en je moet bukken.
Iedere keer verrast elk hoekje mij en zoek ik weer een ander standpunt om dezelfde foto opnieuw te schieten omdat een meter naar links, rechts, voor of achter al een totaal ander perspectief biedt. In Davids tijd toen de rust hier heer en meester was omdat het tourisme er wel was maar niet met de hordes van nu, sliep dit dorpje door de warme zomers heen en met dat beeld in mijn hoofd zie ik in mijn gedachten de romantische tafereeltjes uit Davids foto's en films voorbij komen.

Heel veel is er niet over te vertellen. Ramatuelle moet je zien, horen, ruiken en ademen en als de foto's van David je aanstaan moet je Ramatuelle vooral beleven in een melancholisch gemoed.