Bretagne

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bretagne image

oude legendes van Bretagne..

Bretagne
Frankrijk
Corriebalten

oude legendes van Bretagne..

Het was een tip die een vriend tussen neus en lippen door gaf. 'Ga met je camper ook eens naar Bretagne, het Gallische land.'
Koningen regeerden ooit over een groot Keltisch grondgebied waaronder Engeland en Bretagne.
Om het achterland op ons gemak te verkennen, gaan we soms rechtsaf, daar waar alle routes (Toutes Directions) linksaf gaan.

We rijden door het magische woud van Brocéliande waar Koning Arthur, de Tovenaar Merlijn en de fee Viviane voortleven in oude legenden.
In het gehucht Tréhorenteuc is een kerkje gewijd aan de Ridders van de Ronde tafel. De zon schijnt er door het prachtige glas in loodramen. Boven de deur een druïdenspreuk: 'la porte est en dedans'. De deur zit aan de binnenzijde. Van jezelf? vraag ik mezelf in een spiritueel ogenblik af.

Hetzelfde volk dat ook Stonehenge bouwde, plaatste 6000 jaar geleden ontelbare stenen in lange rijen in Carnac. Een mysterie. Jammer dat er hekken om staan. Om echt deze oude heilige stenen te voelen rijden we met ons huis op wielen naar het dorpje Erdeven. Geboeid lopen we langs lange rijen zilvergrijze stenen in een gouden veld van bloemen. Een prima plek voor een picknick. Stokbroodje Franse kaas en een wijntje. Is dat genieten.

Ruige natuur, wilde beken en rotspartijen vind je bij de plaats Huel Goat, dat westelijk ligt op het Bretonse schiereiland. Ik betrap mezelf op een glimlach op mijn gezicht want hier zijn de legendes te vinden over reuzen, waarvan het landschap een afspiegeling is. Een prachtig gebied voor wandelingen.

De kust van Bretagne doet je volstromen met nieuwe energie. Met de oceaanwind in mijn haren staan we hoog op de wilde kliffen.Echt spectaculair!
Een kaap hoort hoog, ruig en dramatisch te zijn, een overtuigend einde van de wereld. Dat is Point du Raz ook. Bij storm kun je niet overeind blijven en vliegt het schuim om je oren. De kaap aan de Finistère heeft een rotsachtige uitloper die geleidelijk in zee verdwijnt en daarna, als de staart van een zeemonster, nog enkele keren boven water komt.

De volgende dag toeren we naar het toeristische Mont St. Michel. Vanuit onze camper lijkt het 's avonds door de sprookjesachtige verlichting op een fata Morgana oftewel een visioen van de fee Morgana oprijzend uit de zee. Was Morgana niet de halfzus van Koning Arthur?
Laat op de avond lopen we op de hoge muren van deze middeleeuwse abdij. Het is zo stil dat je de golven hoort fluisteren. De echo van verdwenen volkeren en verzonken steden is in Bretagne nog steeds te horen.

Foto's

0e370.jpg
0e370.jpg
Corriebalten