Bourgondie

Tempel van de 1000 Boeddha's in de Morvan

Vlak bij le Creusot ongeveer 30 km ten zuiden van Autun staat de tempel van de 1000 Boeddha's.

De gemeenschap van Dashnag Kagyu Ling is officieel erkend door de Franse staat in 1995. Zij is opgericht in 1974 door de Tibetaanse meester Kalou Rinpoché (1904-1989). De gemeenschap wordt nu geleid door Lama Seunam. Iedere zomer is er een tentoonstelling. Het traditionele Himalayaanse boeddhisme van Bhutan, Nepal, Tibet, Mongolië of van andere Boeddhistische tradities zoals de Theravada, de Hinayana of de Mahayana wordt met deze tentoonsteling gepromoot.

Dashang Kayyu Ling betekent ‘de gelukkige tuin waar de geest gekoppeld wordt aan de Dashang Kagyu leerschool’, welke een van de grote scholen is van het Vajrayana Boeddhisme (het diamanten voertuig). (Bron: Info.Nu.nl)

Wij bezochten deze tempel eind juni dit jaar. Onverwacht want we wisten niet dat deze tempel daar stond maar we kwamen er toevallig langs. Het is mogelijk om de tempel te bezoeken en dat hebben we gedaan omdat we erg zijn geïnteresseerd in het Boeddhisme. Wij werden door de bewegwijzering op het idee gebracht. Je kunt de tempel in en een vriendelijke mevrouw geeft uitleg als je dit wil maar je mag alleen door de tempel lopen. Iedere avond om 19.00u is er een ceremonie waar je bij aanwezig mag zijn. De kleuren, wandschilderingen en Boeddhabeelden zijn overweldigend en vergeet ook niet om een kijkje te nemen op het terrein! Er is een informatiecentrum en een winkel. De winkel is op dinsdag gesloten. Het is een bijzondere waarneming om vanaf de 2e verdieping van de tempel het landschap van de Morvan in te kijken.

Er worden regelmatig vrijwilligers gevraagd om te helpen bij de werkzaamheden aan de tempel. Je kunt meedoen aan workshops of in retraite gaan en er worden pelgrimstochten georganiseerd.

Een goede website voor info: http://www.mille-bouddhas.com/


0
3

Info over deze tip

Reisreporter
Aantal keer bekeken
1958
Geplaatst op
22 Jul 2010
Land
Bestemming
Categorie
Bijzondere locatie
Laat kaart zien
 

3 reactie(s) bij "Tempel van de 1000 Boeddha's in de Morvan"

 • profile image comment

  Leuk, dit ken ik nog niet maar ga ik zien!

  Door JannavEek • geplaatst op 2013-05-13 05:05:36
 • profile image comment

  Prima tip, leuk dat jullie er ook toevallig langs kwamen.

  Door albertensandra • geplaatst op 2010-07-23 07:14:29
 • profile image comment

  prima tip. niet zo ver ook.

  Door corriedewinter • geplaatst op 2010-07-22 22:01:10

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.