Bourgondie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op zoek naar Asterix (Vercingetorix), MuséoParc Alésia

Bourgondie,
Frankrijk


Vier jaar geleden heb ik een bezoek gebracht aan Alésia, nu Alise-Sainte-Reine, in Bourgondië, in de buurt van Montbard.
Alesia is een oude Gallische, later Gallo-Romeinse nederzetting. Hier brak Caesar het verzet van het Gallische leger. Bij Alesia stuitten de Romeinse troepen op het Gallische leger onder bevel van Vercingetorix, die de aanval inzette. Ondanks het verrassingseffect en hun numerieke meerderheid, leden de Galliërs een smadelijke nederlaag. Vercingetorix besloot zich met zijn troepen te verschansen in de vestingstad Alesia.
De Romeinen bouwden vervolgens een dubbele vestingwal met loopgraven, muren, palissaden en torens. De binnenste wal (elf kilometer lang) diende om iedere poging tot uitbreken vanuit de belegerde vesting onmogelijk te maken, de buitenste (dertien kilometer lang) om de belegeraars bescherming te bieden tegen aanvallen van Gallische hulptroepen.
Zes weken lang probeerde Vercingetorix tevergeefs door de Romeinse linies te breken. Een Gallisch versterkingsleger slaagde er evenmin in de vesting te ontzetten en moest zich terugtrekken. Honger dwong uiteindelijk de belegerden de strijd te staken: om zijn soldaten te redden gaf Vercingetorix zich aan de Romeinen over.
Caesar voerde de held van Alesia na het einde van de Gallische oorlog als gevangene mee in zijn triomftocht te Rome, en liet hem 4 jaar later publiekelijk wurgen (Met dank aan Wikipedia).
In de tijd van Napoleon III ontstond er weer belangstelling voor dit stukje Franse geschiedenis. Er werden opgravingen gedaan, en een standbeeld van Vercingetorix werd opgericht. Boze tongen beweren dat Napoleon III model stond.
Er waren in 2008 al vergevorderde plannen voor een MuseóParc, de folders waren al gedrukt, met een bezoekers- en informatiecentrum, een panoramaterras en multimediale tentoonstelling. Inmiddels is dit park gerealiseerd, en in maart 2012 geopend.
Mogelijk is de geschiedenis van de opstand van Vercingetorix een inspiratiebron geweest voor de schrijver/tekenaar van het Asterix-verhaal.