Frankrijk

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Reisreportages

Praktisch

Frankrijk image

Fietsen van de Atlantische oceaan naar de Middellandse zee!

Frankrijk
Europa
Karinm

Fietsen van de Atlantische oceaan naar de Middellandse zee!

Fietsen van de Atlantische oceaan naar de Middellandse zee....dat klinkt heel wat in mijn oren. Ik heb wel eens vaker een fietsvakantie gedaan (waaronder ook eentje in Mali) dus helemaal een rookie ben ik niet. Maar dat is al wel een tijdje geleden, dus willen we graag een bestemming zonder al te veel klimwerk. Wanneer we stuiten op een tocht langs kanalen in Frankrijk (dat kan toch niet veel klimwerk zijn), zijn we om: we gaan fietsen van Bordeaux naar Port-la-Nouvelle, zo'n 500km.
Met de auto rijden we naar Bordeaux, de fietsen op de fietsendrager. De auto kunnen we een week stallen bij het hotelletje in Bordeaux, prima geregeld.
De fietsroute is eigenlijk in 2 stukken te verdelen: de tocht langs het Canal de Garonne, van Bordeaux over een voormalige spoorlijn en langs de Garonne naar Toulouse. En het tweede stuk van Toulouse via het Canal du Midi, over jaagpaden en door oude steden.
Vol goede moed beginnen we vanuit Bordeaux om naar La Réole te fietsen. Het fietst heerlijk over deze tot fietspad omgevormde spoorlijn (La piste cyclable Roger Lapébie) en af en toe kom je langs oude stationnetjes die nu dienen als brocante of cafe-restaurant. Ook fietsen we door een stuk bosrijk gebied. De laatste 20km naar La Réole zijn ook meteen de zwaarste van de hele tocht: het gaat hier toch nog redelijk op en neer.
Via de prachtige oude stad Agen, en Moissac met haar abdij fietsen we naar Toulouse. Ook een fijne stad om doorheen te struinen en te genieten van een lekker maaltje op een terras.
Het tweede deel van de fietstocht is nog interessanter, we fietsen regelmatig over zeer smalle jaagpaden, soms zo smal dat we denken verkeerd gereden te zijn. Gelukkig is het droog, want met regen zullen deze paden door de modder met een fiets met volle bepakking (we kamperen) heel glibberig zijn. Zorg daarom wel voor banden met een goed profiel!
De sluisjes en bruggetjes die we tegenkomen langs de kanalen zijn vaak oud maar zeer goed onderhouden. We fietsen gelijk op met de longboats die hier het kanaal bevaren; waar wij de sluizen snel kunnen passeren, zijn zij wel een tijdje bezig om het niveauverschil te overbruggen. Leuk om dat te bekijken vanaf een terrasje van een van de sluishuisjes onder het genot van een koud drankje!
Natuurlijk kan een bezoek aan Carcassonne en zijn burcht niet ontbreken, deze is 's avonds sprookjesachtig verlicht. Carcassonne en omgeving staan ook bekend om het lokale gerecht cassoulet: een heerlijke, voedzame maaltijd van bonen, eend, worst, met stokbrood en wijn, prima na een lange fietstocht. Op de boerencamping in Castelnaudary kunnen we dit gerecht zelfs huisgemaakt bestellen en krijgen het geurend en wel tot aan onze tent gebracht met een golfkarretje! Wat een luxe!
Het laatste stuk kiezen we ervoor om niet naar Sète te gaan, zoals de fietsgids aangeeft, maar iets af te zakken naar Port-la-Nouvelle. We bezoeken eerst nog Narbonne en fietsen dan door het Parc naturel Narbonnaise et Méditerranée: een park met een aantal lagunes waar het wemelt van de diverse vogelsoorten. Uiteindelijk komen we in Port-la-Nouvelle aan, een aardig stadje aan de Middellandse zee. We fietsen even naar de vuurtoren om het punt te bereiken waar we écht niet verder kunnen. Mission accomplished!
Met de trein zoeven we de volgende dag in een paar uur weer terug naar Bordeaux en mijmeren nog even na over deze fietstocht: echt een aanrader als je een weekje wilt fietsen door de natuur zonder al te veel klimmen en dalen.

Foto's

Canal de Garonne
Canal de Garonne
Karinm
Sluisje
Sluisje
Karinm
Blog foto
Blog foto
Karinm
Cassoulet op de camping!
Cassoulet op de camping!
Karinm
De burcht van Carcassonne in de verte
De burcht van Carcassonne in de verte
Karinm
Smalle jaagpaden!
Smalle jaagpaden!
Karinm
Zonsondergang in Carcassonne
Zonsondergang in Carcassonne
Karinm