Frankrijk

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Reisreportages

Praktisch

Frankrijk image

GGMAF Met Ela, Lucca en Lizza op reis

Frankrijk
Europa
Rhodaxx

GGMAF Met Ela, Lucca en Lizza op reis

Elk jaar gaan we met de honden op reis en huren we een vakantiehuis in Frankrijk. Dit is onze hondenreis. We komen de dagen door met lange wandelingen, spelletjes op het strand en veel geknuffel.
Met honden reizen heeft z'n beperkingen, ze mogen niet overal binnen, ze moeten regelmatig uit en je kan ze niet in de auto laten als het warm is.
Maar het reizen met honden heeft ook mooie en grappige momenten.

Onze allerliefste Ela was een gracieuze hond. Ze heeft voor prachtige nakomelingen gezorgd. Uit haar laatste nest hebben we een dochter van haar gehouden, Lucca, ze is nu acht jaar oud. Ela is drie jaar geleden op twaalf jarige leeftijd overleden. De laatste drie jaar van haar leven was ze blind door suikerziekte, ze kreeg elke dag een insuline spuitje. Ze had een hele gelukkige oude dag waarin ze veel liefde van ons kreeg en ons veel liefde gaf. Ondanks haar blindheid wist ze feilloos de weg in huis en tuin en bleef ze de alfahond over haar dochter Lucca en later over haar kleindochter Lizza. Ela ging gewoon mee op reis, ze moest buiten wel aan de lijn lopen maar ze vond altijd snel haar weg in een nieuw vakantiehuis. Ik mis haar nog steeds, ze ligt begraven in onze tuin waar ik haar elke dag groet.

Voor een bezoek aan een dorp of stadje in Frankrijk moeten we tijd uittrekken. Zo liepen we een keer met Ela en Lucca op de boulevard in Cannes en werden we aangesproken door een stel van middelbare leeftijd
"Ils sont beaux, is het familie?"
Ja dit is moeder en dochter.
" oh lala mamma et bebe, magnifique! Wat een mooie Pyreneese berghonden!"
Nee het zijn Berghonden van de Maremmen, dat is de Italiaanse versie.
" Mais non, ne pas possible!!! Het zijn Pyreneese, PUNT!
Het is niet bij deze ene keer gebleven dat we dit staaltje chauvinisme van de Fransen hebben meegemaakt.

De liefde voor de hond gaat ver bij de Fransen. Als we op een terrasje gaan zitten, dan hebben zij eerder een bak water dan wij ons drankje en sommige diensters hebben zoveel oog voor de honden dat ze vergeten dat wij de betalende klanten zijn.
Vorig jaar zaten we op een terras in St. Malo en maakte een man een hele serie foto's van ze, een Franse RR die een scheve schaats rijdt?

Dat ze niet alleen bij mensen in de smaak vallen bewees een verliefde Jack Russel op het strand in Normandie. Hij sprong 20 keer omhoog en kreeg het uiteindelijk voor elkaar om op 65 cm hoogte te landen op de rug van Ela. De liefde was niet wederzijds en hij werd er onder luid gegrom snel weer afgegooid. Lucca is een keer zo in de smaak gevallen bij een zwarte Labrador dat hij haar het hele eiland waar we op een dag waren heeft gevolgd. Tot overmaat van ramp sprong de hond vlak voordat we weer naar het vasteland vertrokken aan boord van de boot, er was geen land mee te bezeilen.

Een bezoek aan een markt is een prima plek om een jonge hond te socialiseren. Het is wel handig om ze aan de lijn te houden, want levende konijnen en dode in de vorm van worsten zijn erg interessant. Maar Lizza had zich prima gedragen. We liepen met drie honden, tassen vol verse knoflook en kaasjes terug naar de auto en voor ons liep een vrouw met een boodschappentas te zwieren waar een stokbrood uitstak. Dat brood kwam en ging op en neer vlak voor de neus van Lizza. Opeens dacht ze dat dit spelletje voor haar bedoeld was en nam ze een snelle hap uit het brood.

Jarenlang kwamen we bij vrienden in de Ardeche. Ook zij hadden een Maremma. Ze woonden hoog in de bergen op een hele afgelegen plek. De honden liepen er vrij rond en hadden alle ruimte van de wereld. Die ruimte pakten ze en ze gingen regelmatig samen op pad. We zagen vanuit het keukenraam ver in de bergen drie witte vlekken met zwaaiende staarten en na een paar uur kwamen ze terug, een mooier leven kan je volgens mij als hond niet hebben. Als wij niet te lui waren om achter ons boek bij de open haard vandaan te komen dan gingen we ook de bergen in en maakten we met z'n allen een wandeling. Zo kwamen we een keer moe maar voldaan thuis en liet Lucca zich van een niet al te nette kant zien. Ze deed direct na de wandeling haar groot toilet in de grande salon van het huis, daar had ze tijdens de wandeling geen tijd voor gehad.

Foto's

dbca2.jpg
dbca2.jpg
Rhodaxx
477b7.jpg
477b7.jpg
Rhodaxx